Ποροσένκο: Καμία παράταση των συμφωνιών του Μινσκ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των συμφωνιών του Μινσκ για το 2016, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας.
«Αποκλείω την παράταση των συμφωνιών του Μινσκ το 2016. Η εφαρμογή τους πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015 και δεν μπορεί να παραταθεί» σημείωσε.

Πρόσθεσε, ότι από τα αποτελέσματα της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τους ηγέτες των χωρών της «Νορμανδικής Τετράδας» (σσ. Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία) προκύπτει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες των παραπάνω χωρών συμφώνησαν να εργαστούν ακόμη πιο εντατικά για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία. Αύριο στο Βερολίνο συναντώνται οι ΥΠΕΞ της «τετράδας», ενώ οι ηγέτες της θα συναντηθούν στις 2 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Οι συμφωνίες του Μινσκ είναι τα ντοκουμέντα που έχουν συνυπογραφεί μετά από συνεχιζόμενες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, μεταξύ του Κιέβου και εκπροσώπων των εξεγερμένων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας.