Νέο σκληρό «όχι» από Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Μπορεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη να παραμένει συγκλονισμένη από την εικόνα του μικρού Αϊλάν να κείτεται πνιγμένος στην ακτή της Αλικαρνασσού αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει και με τέσσερις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες είναι και αυτές που έχουν φέρει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για άλλη μια φορά, οι Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία (γνωστές ως Ομάδα του Βίζεγκραντ) αρνήθηκαν κατηγορηματικά την υιοθέτηση ποσοστώσεων στο διαμοιρασμό των χιλιάδων προσφύγων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις κεντροευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν πως η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να διατηρήσει την αρχή της εθελοντικής συμμετοχής σε «μέτρα αλληλεγγύης». Συνεπώς, «κάθε πρόταση για εφαρμογή υποχρεωτικών και μόνιμων ποσοστώσεων […] θα ήταν απαράδεκτη».

Η ανακοίνωση των τεσσάρων έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, την ερχόμενη εβδομάδα, ένα νέο σχέδιο για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατανομή των προσφύγων δεν αποκλείεται να γίνει με υποχρεωτικές ποσοστώσεις, με δεδομένη την κακή εμπειρία των Βρυξελλών από την πρόσφατη συμφωνία μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων, όπου πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν έντονες ενστάσεις και επέμειναν στην εθελοντική φύση της συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel κάνουν λόγο για δυνατότητα ανταλλαγής της φιλοξενίας προσφύγων με μια οικονομική επιβάρυνση για το κράτος-μέλος που αρνείται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέτοια πρόταση βρίσκεται υπό εξέταση.

Η ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών δεν αποτελεί μονάχα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς το Βερολίνο και το Παρίσι. Τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχουν καλέσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεχτούν ένα πιο ισορροπημένο σύστημα διαμοιρασμού των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Ομάδα του Βίζεγκραντ ζητά την πλήρη εφαρμογή των ισχυόντων κανονισμών του Δουβλίνου για την παροχή ασύλου, σε μια έμμεση βολή προς τη Γερμανία, η οποία έχει αναστείλει την ισχύ του Δουβλίνου για Σύρους πρόσφυγες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση πως με τη στάση της ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να εισέρχονται στην Ουγγαρία ελπίζοντας να φτάσουν στη Γερμανία.

Παράλληλα, σε μια έμμεση βολή προς τις μεσογειακές χώρες – όπως η Ελλάδα – η ομάδα των τεσσάρων ζητά δικαιότερη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και οι ανάγκες της κεντρικής-νότιας Ευρώπης.

Τέλος, σε μια ακόμα νύξη, ζητούν καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων στη ζώνη της Μεσογείου, ώστε να χαλαρώσουν οι ανθρώπινες ροές προς τα Δυτικά Βαλκάνια «από αυτό το δρόμο».