ΟΗΕ και Γαλλία καταδικάζουν τα επεισόδια στο Κίεβο

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τα χθεσινά, αιματηρά επεισόδια μεταξύ εθνικιστικών – ακροδεξιών οργανώσεων και της αστυνομίας, έξω από την ουκρανική βουλή όπου ψηφίζονταν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν ένα είδος αποκέντρωσης εξουσιών στις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως επιβάλλουν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, οι οποίες προκλήθηκαν έπειτα από την έγκριση από το Σώμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις ανατολικές περιοχές, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουτζάρικ.

Τις βίαιες συγκρούσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια είναι μέλη ουκρανικών πολιτικών κομμάτων.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις αντιδράσεις για τα επεισόδια, τόσο η Μόσχα, όσο και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ αμφισβήτησαν το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και τον τρόπο που προωθούνται από το Κίεβο, εκτιμώντας ότι δεν ικανοποιούν τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ.

Να σημειωθεί ότι από τα επεισόδια έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός, πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και δεκάδες προσαγωγές.