Πλεόνασμα σε οικονομολόγους

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Από δημοσιονομική σκοπιά η Γαλλία έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί χώρα-υπόδειγμα.

του Γιώργου Σκαφιδα

Αντιθέτως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αντιμετωπίζουν ως τον μεγάλο «ασθενή» («sick man») της Ευρώπης. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης κολλημένους στο 0,3%, το έλλειμμα επί του ΑΕΠ κολλημένο στο 4,4%, την ανεργία να φλερτάρει με το 10% και τη δημοφιλία του στα Τάρταρα (στο 12%), ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει πραγματικά να ψάξει πολύ για να βρει λόγους να πανηγυρίσει.

Ωστόσο, ακριβώς μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο και παρά τα διάφορα ελλείμματά της (οικονομικά, πολιτικά) η Γαλλία παρουσιάζει… πλεόνασμα σε οικονομολόγους παγκόσμιας ακτινοβολίας, με κάποια από τα πανεπιστήμιά της να ξεχωρίζουν μάλιστα ως… κοιτίδες σύγχρονης οικονομικής διανόησης.

Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι από τους 25 οικονομολόγους κάτω των 45 ετών που ξεχώρισε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως παγκοσμίως κορυφαίους, οι επτά είναι Γάλλοι.

Ανάρπαστο

Οσο για τον πιο «λαμπερό» μεταξύ των εν λόγω επτά εκλεκτών, αυτός είναι μάλλον ο 43χρονος Τομά Πικετί. Καθηγητής στο «Paris School of Economics» (PSE), o Πικετί είδε το τελευταίο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» («Capital in the Twenty-First Century») να γίνεται «απρόσμενο best-seller» στα Αγγλικά. Και λέμε «απρόσμενο» (δανειζόμενοι τη σχετική φράση από τον «Economist»), καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο που ούτε λίγο, ούτε πολύ προωθεί… την ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64094564