Ο Ομπάμα αναζητά τρόπους να κλείσει το Γκουαντάμο ακόμα και χωρίς το Κογκρέσο

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει τρόπους προκειμένου να επιτύχει το οριστικό κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής στην αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο στην Κούβα. Τη σχετική δήλωση έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής Προεδρίας, Τζος Έρνεστ. Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και με εκτελεστική πράξη, χωρίς δηλαδή την έγκριση του Κογκρέσου. Η καλύτερη λύση, ωστόσο, κατά τον κ. Έρνεστ, είναι μια απόφαση του Κογκρέσου για μεταφορά κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το Γκουαντάμο 

Το νότιο τμήμα του κόλπου του Γκουαντάναμο περικλείεται από ναυτική βάση των ΗΠΑ. Αποστολή της βάσης αυτής είναι να αποτρέψει την τρομοκρατία, να βοηθήσει τους ανθρώπους που δραπετεύουν από την Κούβα και να σταματήσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η βάση τώρα χρησιμοποιείται και ως φυλακή αιχμαλώτων των Αμερικάνων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλοι αυτοί οι αιχμάλωτοι δεν δέχονται την σωστή μεταχείριση ως αιχμάλωτοι πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης. Ένας λόγος που οι βάσεις είναι τοποθετημένες εκεί μπορεί να είναι και ότι ο νόμος των ΗΠΑ δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με ομάδες υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι αιχμάλωτοι έχουν βασανιστεί και άλλοι κακομεταχειρίζονται σύμφωνε με έρευνες του FBI.

Το συγκρότημα είναι ναυτική βάση που συχνά κρατούσε ανθρώπους που είχαν δραπετεύσει από την κυβέρνηση της Κούβας μέσω θαλάσσης, όπως αναφέρεται στο wikipedia. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι χρησιμοποιείται για αιχμαλώτους πολέμου αλλά πολλές ομάδες ισχυρίζονται ότι κρατούνται άτομα και από χώρες που οι ΗΠΑ δεν πολεμούν.

Περίπου 300 με 400 κρατούμενοι βρίσκονται σε αυτές τις φυλακές. Σχεδόν όλοι είναι μουσουλμάνοι που υποτίθεται ότι επιτέθηκαν σε αμερικανικά στρατεύματα. Κάποιοι από αυτούς ίσως αιχμαλωτίστηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Κάποιοι αιχμαλωτίστηκαν με τη βία από άλλες χώρες. Ενώ σύμφωνα με αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη βασανιστηρίων στις φυλακές. Κάποιοι αιχμάλωτοι έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, άλλοι κάνουν απεργίες πείνας αρνούμενοι το φαγητό.