Σουλτς: «Κυνικές» και «αναξιοπρεπείς» οι χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Επίθεση κατά των χωρών – μελών της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους και θέτουν εμπόδια στις λύσεις που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα εξαπέλυσε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σουλτς, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, έκανε λόγο για κυβερνήσεις που αποποιούνται των ευθυνών τους την ώρα που η Μεσόγειος μετατρέπεται σε «ομαδικό τάφο» και πληθαίνουν οι «φριχτές σκηνές» στα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της ΕΕ, αλλά με την ολοφάνερη αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, οι οποίες αποποιούνται των ευθυνών τους αποτρέποντας μία κοινή ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε τα κράτη που ακολουθούν αυτήν την πολιτική να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. «Οι κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να άρουν τους αποκλεισμούς τους και να τερματίσουν αυτό το αναξιοπρεπές παιχνίδι» υπογράμμισε ο Σουλτς, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν προ πολλού προσκομίσει στο τραπέζι πρακτικές προτάσεις, οι οποίες όμως απέτυχαν εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων, που αδιαφορούν για το ευρωπαϊκό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κυνικό, αν κοιτάξει κανείς τον πόνο των προσφύγων». Όπως διευκρίνισε ο Μάρτιν Σουλτς, «εν τέλει πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαίρεσε από την κριτική του τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δέχθηκε να υποδεχθεί 10.500 πρόσφυγες που μετακινήθηκαν -αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από όσο είχε ζητηθεί (8.763 πρόσφυγες). Αντίθετα, απέφυγε ν’ αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις αναγκαίες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εντούτοις, είναι γνωστές σε όλους καθώς πρόκειται κυρίως για τις, άρτι εισαχθείσες, στην ΕΕ χώρες της ανατολικής Ευρώπης, (πχ Ουγγαρία, Λετονία κλπ) όπως και την Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία, οι οποίες και απέρριψαν το σύστημα ποσόστωσης που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και να «ελαφρυνθούν» κάπως οι χώρες του νότου που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος.

Η επίθεση Σουλτς έγινε ενώ στην Ουγγαρία προφυλακίζονταν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται για τον θάνατο 71 προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, πιθανότατα λόγω ασφυξίας μέσα σε κλειστό φορτηγό που τους μετέφερε παρανόμως. Ταυτόχρονα, στην Αυστρία εντοπιζόταν δεύτερο φορτηγό που μετέφερε παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Από τους 26 ανθρώπους που εντόπισε η αυστριακή αστυνομία, τρία παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση λόγω προχωρημένης αφυδάτωσης, συνοδευόμενα από τους επίσης εξαντλημένους γονείς τους.

Η νέα εν δυνάμει τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Μπραουνάου και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου εκτίμησε ότι τα παιδιά «δεν θα άντεχαν πολύ ακόμη» αν δεν εντοπίζονταν.