Μακρόν: Να τερματιστεί ο θρησκευτικός πόλεμος για το χρέος στην Ευρώπη

Για «θρησκευτικό πόλεμο» στην Ευρώπη για το χρέος, μεταξύ των Καλβινιστών και των Καθολικών, έκανε λόγο ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν, τονίζοντας με νόημα ότι αυτός πρέπει να τερματισθεί. Όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μακρόν ανέπτυξε την προσέγγισή του για τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης σε συνέδριο Γερμανών διπλωματών και μίλησε για τους Καλβινιστές από τη μία πλευρά, που επιπλήττουν όσους έχουν χρέη, και τους πολύ ελαστικούς Καθολικούς από την άλλη πλευρά.

Οι δύο πλευρές, σημειώνει το Bloomberg, αντανακλούν τη νοητή διάκριση μεταξύ των καθοδηγούμενων από τη Γερμανία οπαδών της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον Βορρά και του πιο χρεωμένου Μεσογειακού Νότου. Μιλώντας στο Βερολίνο, ο κ. Μακρόν στην αρχή κέντρισε τους Καλβινιστές, λέγοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι, κάποια κράτη-μέλη, χρεοκόπησαν. Δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Θα πρέπει να πληρώνουν έως το τέλος της ζωής τους».

Στο αντίθετο άκρο είναι οι Καθολικοί σημείωσε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι «σαφώς η Γαλλία είναι στην πλευρά αυτή», με μια πιο χαλαρή προοπτική όσον αφορά τη σπατάλη. «Χρεοκοπήσαμε, αλλά πάμε στην εκκλησία, εξηγούμε την κατάσταση και μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη ημέρα μία άλλη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων».

Πέντε αιώνες, αφού η προτεσταντική μεταρρύθμιση βύθισε την Ευρώπη σε μία θρησκευτική σύγκρουση και επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι «οι κατεστημένες θέσεις για την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία γνήσια ενότητα σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι μία ασυμφωνία στο τραπέζι των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, με τους Καλβινιστές προκαθορισμένους να ευνοούν αυστηρότερους προϋπολογισμούς και τους Καθολικούς να προσφέρουν συγχώρεση για την παραβίαση των κανόνων. Με αυτό το είδος της βήμα – βήμα προσέγγισης, βρίσκοντας μία λύση, αλλά την τελευταία στιγμή».