Ουκρανία: Νέο αίμα αμάχων...

Ακόμη ένας άμαχος νεκρός, δεκάδες τραυματίες, δέκα σπίτια, ένας παιδικός σταθμός και σχολεία κατεστραμμένα είναι ο νέος τραγικός απολογισμός από το βομβραδισμό της πόλης Γκόρλοβκα στην ανατολική Ουκρανία από το ουκρανικό πυροβολικό τα τελυταία 24ωρα.

Ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης “Λαϊκής δημοκρατίας του Ντονιέτσκ”, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η πόλης, Αντρέι Πούργκιν δήλωσε, ότι ο βομβαρδισμός έγινε την ώρα που ο Ουκρναός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωνε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ.

Πρόσθεσε, ότι το ουκρανικό πυροβολικό γνώριζε ότι δεν υπάρχει αποστολή του ΟΑΣΕ στην Γκόρλοβκα ώστε να μην καταγραφεί από ανεξάρτητους παρατηρητές ο βομβαρδισμός.

γκορλοβκα

Στο υπόλοιπο μέτωπο που έχει διαμορφωθεί σχεδόν στο κέντρο της χώρας, δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κοντά στο Ντονέτσκ και δύο κοντά στη Μαριούπολη, ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας και την τελευταία μεγάλη πόλη στην εμπόλεμη ζώνη υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης. Δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας υποσχέθηκαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν οι “φιλορώσοι αυτονομιστές” στην ανατολική Ουκρανία παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει το Κίεβο, την ώρα που η εκεχειρία συνεχίζει να παραβιάζεται και καταγράφηκαν πέντε θάνατοι μέσα σε 24 ώρες.

Η συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων σημειώθηκε μετά τη σύνοδο στην οποία συμμετείχαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με στόχο να αναζητηθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν απόντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στις συμφωνίες του Μινσκ και την εκεχειρία το Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία και οι αντάρτες είναι «η μόνη απειλή για την αποκατάσταση της ειρήνης».

Πάνω από 6.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το ξέσπασμα της σύρραξης τον Απρίλιο του 2014.