Αμφισβητείται η γνησιότητα της φωτογραφίας με την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing

Απάτη ολκής χαρακτηρίζουν σύμφωνα με το BBC, πολλοί εμπειρογνώμονες, τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ένας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός και η οποία δείχνει ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος να εκτοξεύει πύραυλο κατά του μαλαισιανού Boeing που εκτελούσε την πτήση MH17.

Όπως αναφέρει το BBC, η φωτογραφία που παρουσίασε ο προσκείμενος στη ρωσική κυβέρνηση τηλεοπτικός σταθμός Channel One TV, φέρεται να ελήφθη από δορυφόρο και να δείχνει σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους, πάνω από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ένα πολεμικό και ένα επιβατικό αεροσκάφος.

Ο παρουσιαστής του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού που εμφάνισε τη φωτογραφία – σύμφωνα με το BBC – διευκρίνισε πως η εικόνα περιήλθε στην κατοχή ενός απόφοιτου του MIT o οποίος είναι ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής και την απέστειλε στον Ιβάν Αντριγιέφσκι που είναι πρώτος αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Μηχανικών.

Ο Αντριγιέφσκι με τη σειρά του, κληθείς από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό να σχολιάσει την αξιοπιστία της φωτογραφίας, είπε πως «μπορούμε να υποθέσουμε ότι η φωτογραφία προέρχεται από κάποιον αμερικανικό ή βρετανικό δορυφόρο. Εμείς τη μελετήσαμε επισταμένως και δεν εντοπίσαμε κάποιο στοιχείο που να μας υποδεικνύει ότι πρόκειται περί απάτης».

Ωστόσο, δεκάδες ειδικοί στη συνέχεια που είδαν τη φωτογραφία αποφάνθηκαν ότι πρόκειται περί απάτης. Ορισμένοι εξ αυτών, σύμφωνα πάντα με το BBC, σχολίασαν πως το όνομα της εταιρείας στο επιβατικό αεροσκάφος είναι γραμμένο στη λάθος πλευρά, ότι πρόκειται για Boeing 767 και όχι για 777 όπως ήταν εκείνο που καταρρίφθηκε.

Άλλοι ειδικοί σχολίασαν πως το μαχητικό αεροσκάφος δεν μοιάζει με Su-25, δηλαδή τον τύπο του μαχητικού που σύμφωνα με πολλά ρωσικά ΜΜΕ ότι ήταν το εκείνο που κατέρριψε το αεροσκάφος. Διατυπώθηκε επίσης η άποψη ότι τα σύννεφα στον ουρανό πάνω από το σημείο της συντριβής δηλώνουν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε σε διαφορετική ημερομηνία από εκείνη που συνέβη το μοιραίο περιστατικό.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr/news/world/article/5180457/amfisbhteitai-h-gnhsiothta-ths-fwtografias-me-thn-katarripsh-toy-malaisianoy-boeing/