Ο απομονωμένος Πούτιν και η απειλή των υπόλοιπων ηγετών

 

Πριν από την ώρα του φαίνεται ότι θα φύγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν από το Μπρισμπέιν.

Οι ηγέτες των 20 προηγμένων οικονομιών του κόσμου (G20), δεν του χαρίστηκαν και ζήτησαν την αλλαγή στάσης απέναντι στην Ουκρανία.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Στήβεν Χάρπερ ήταν ευθύς απέναντι στο Ρώσο πρόεδρο:

« Θα σου σφίξω το χέρι, αλλά θα σου πω ένα πράγμα: πρέπει να φύγεις από την Ουκρανία».

Απόλυτος ήταν και ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από την έναρξη της Συνόδου των G20.

O Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα έχουμε εντελώς διαφορετική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε ρωσικά στρατεύματα μέσα στην Ουκρανία». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

obamamerkel

Την αντίθετη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πολιτική εξέφρασε και ο Μπαράκ Ομπάμα: «οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί παγκόσμια απειλή».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χείρα βοηθείας από το Φρανσουά Ολάντ για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση.

Πέραν της Ουκρανίας, συζητήθηκε η ασφάλεια και η συνεργασία των Ασιατικών χωρών.

« Η ασφάλεια της Ασίας πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίες συμμαχίες», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο οικοδεσπότης, Τόνι Άμποτ ανέφερε ότι ο στόχος της συνόδου είναι να δείξει προς τα πού κινείται η παγκόσμια οικονομία και να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ατζέντας του Μπρισμπέιν.

Ωστόσο, αναλυτές εστιάζουν στην αδυναμία που υπάρχει για εφαρμογή των όσων αποφασίζονται. Η μη ύπαρξη νομικού οργάνου που θα πιέσει οδηγεί στο να μένουν πολλές φορές οι αποφάσεις στα χαρτιά παρά την κατ’αρχήν καλή θέληση των ηγετών.

Οι περισσότεροι εφαρμόζουν όσα αποφασίζονται και ταυτόχρονα συνάδουν με την πολιτική των χωρών τους.

merkel _out

Τα νυχτοπερπατήματα της Μέρκελ

 

Κατά τα άλλα, οι Αυστραλοί είδα το άλλο πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ευδιάθετη και χαμογελαστή απαθανατίστηκε στην οδό Caxton να μπαίνει σε μπαρ και να αφήνει για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις της συνόδου.

 

Επιρρεπής στη μπύρα φαίνεται ότι είναι και η αντιπροσωπία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν έχασε ευκαιρία να επισκεφθεί τα μπαρ και να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όπως λένε οι καταστηματάρχες.

australia2014

Οι G20 σε αριθμούς

 

Πρόκειται για διεθνές φόρουμ κυβερνήσεων και τραπεζιτών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Συμμετέχουν 19 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία,Μεξικό,Ρωσία,Σαουδική Αραβία,Νότια Αφρική,Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία, Νότια Κορέα) και την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

H «ομάδα των 20» εκπροσωπεί τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πάνω από 75% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ξεκίνησε το 1999 ως ετήσια σύνοδος των υπουργών οικονομικών και αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών μετά την οικονομική κρίση της Ασίας.

Το 2008, μετατράπηκε σε παγκόσμιο φόρουμ προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Κάθε χρόνο, η «οικοδέσποινα» χώρα έχει δικαίωμα να προσκαλέσει κράτη-μη μέλη. Η Αυστραλία προσκάλεσε την Ισπανία, τη Μαυριτανία, τη Μιανμάρ, τη Σενεγάλη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.