ISIS: στη Μοσούλη απαγόρευσαν τα χρώματα

Της Ειρήνης Μητροπούλου

Τα έκοψαν από το σχολικό πρόγραμμα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει την πόλη – Η κατ’ οίκον εκπαίδευση έχει γίνει σχεδόν μοναδική επιλογή για πολλούς χριστιανούς

Ζωγραφική, μουσική, ιστορία, λογοτεχνία τέλος. Κραγιόνια, μαρκαδόροι, χρώματα; Απαγορεύονται αυστηρά στην τάξη. Τραγούδια, γυμναστική; Οχι βέβαια. Τα έκοψαν εντελώς από το σχολικό πρόγραμμα οι βάρβαροι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ.
Κάποιες οικογένειες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι. Δεν θέλουν να τα στείλουν εκεί που έχει χαθεί κάθε χαρά και διδάσκεται το μίσος, λένε.
Η κατ’ οίκον εκπαίδευση έχει γίνει σχεδόν μοναδική επιλογή για πολλούς χριστιανούς, παρά τον κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά τα παιδιά τους και να τιμωρηθούν οι ίδιοι αυστηρά αν τους πιάσουν.
Η πόλη έπεσε στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών στις 10 Ιουνίου. Από τότε το ISIS προσπαθεί να δημιουργήσει το πρώτο «σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο» κυβερνώντας τα κατεχόμενα εδάφη με τον νόμο της σαρίας – και φυσικά τα σχολεία.
Στη Μοσούλη οι αλλαγές ανακοινώθηκαν με τεράστιες αφίσες σε τζαμιά και αγορές που χαιρέτιζαν την «καλή είδηση της ισλαμικής Παιδείας, που χορηγείται από τον χαλίφη… για την εξάλειψη της άγνοιας, τη διδασκαλία της θρησκείας και την κατάργηση του σάπιου σχολικού προγράμματος».
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν «καταργήσει επ’ αόριστον» πολλά μαθήματα επειδή «προκρίνουν τον πολυθεϊσμό και τη βλασφημία».
Δάσκαλοι σκίζουν από τα σχολικά βιβλία σελίδες με εικόνες και κείμενα που δεν συνάδουν με τις υπερ-συντηρητικές απόψεις του ISIS. Στις μεγαλύτερες τάξεις «ανάθεμα» για τους ισλαμιστές είναι τα μαθήματα της φιλοσοφίας και της χημείας τα οποία τα έχουν καταργήσει εντελώς και στη Ράκα, στο προπύργιό τους στη Συρία, και στη Μοσούλη.
Οι αφίσες που αναρτήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην πόλη προειδοποίησαν ότι «οι αλλαγές είναι δεσμευτικές και όποιος εναντιωθεί θα αντιμετωπίσει τιμωρία».
Και όλοι ξέρουν τι σημαίνει τιμωρία στα χέρια των τζιχαντιστών, που αποκεφαλίζουν ομήρους, σταυρώνουν ανθρώπους, κόβουν χέρια, τσακίζουν κόκαλα και μαστιγώνουν άγρια τους παραβάτες της σαρίας, ακόμα και επειδή κάποιος τόλμησε να ακούσει μουσική, να πιει αλκοόλ και να ανάψει τσιγάρο.
Διαβάστε περισσότερα:http://www.tovima.gr/world/article/?aid=650760