Τουρκία: Χάος μετά από τις δύο επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

Συναγερμός έχει σημάνει στις τουρκικές αστυνομικές αρχές μετά από τις επιθέσεις με στόχο το Προξενείο των ΗΠΑ και αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη. Δύο ένοπλοι άνοιξαν νωρίτερα πυρ εναντίον του κτηρίου του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού τμήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες αφότου η Τουρκία εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «συγχρονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Αστυνομικοί οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το Προξενείο των ΗΠΑ στη συνοικία Σάριγερ στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο δράστες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, διέφυγαν όταν η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς πολιτών. Το τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε πως η αστυνομία συνέλαβε αργότερα τη γυναίκα, που τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών.

Στη διάρκεια της νύχτας, όχημα γεμάτο εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Σουλτανμπεϊλί της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικούς και επτά πολίτες. Το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk μετέδωσε ότι δύο ένοπλοι και ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός από τη μονάδα εξουδετέρωσης βομβών, που έσπευσε στο σημείο, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών που συνεχίστηκε μέχρι το πρωί στην περιοχή που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού αφότου κήρυξε «συγχρονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται μεταξύ άλλων αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και Κούρδων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ, καθώς και συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων στο εσωτερικό. Οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία έχουν αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν.

Το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μέλη του οποίου περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες τις τελευταίες εβδομάδες, ανέλαβε την ευθύνη για μία επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα το 2013 κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Τούρκος φρουρός ασφαλείας.