Ευρωκοινοβούλιο: «Οι έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες»

Τον τερματισμό των απειλών και των μονομερών ενεργειών, αλλά και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ, ζητεί από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο κοινό σχέδιο ψηφίσματος που υιοθέτησαν οι πολιτικές ομάδες του Σώματος.

Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί την Τετάρτη και θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής καλεί κατ’ αρχήν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.
Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS και καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Το σχέδιο καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλεί επίσης την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και επαναλαμβάνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5179365/na-stamathsei-tis-apeiles-kai-tis-monomereis-energeies-kata-ths-kyproy-kalei-thn-toyrkia-to-eyrwkoinoboylio/