Στα «μαλακά» ο «λογιστής» του Αουσβιτς

Μετά από δίκη που διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες, δικαστήριο του Λύνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας καταδίκασε τον Όσκαρ Γκρένινγκ, έναν από τους τελευταίους συνεργούς του Ολοκαυτώματος, σε τέσσερα χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της συνέργειας σε 300.000 ανθρωποκτονίες.

Ο Γκρένινγκ υπηρέτησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ως στέλεχος των Waffen-SS για δύο χρόνια, μεταξύ 1942 και 1944. Αρμοδιότητά του ήταν η καταγραφή των χρημάτων και των προσωπικών αντικειμένων των εκτοπισμένων, ένα καθήκον για το οποίο τα μέσα ενημέρωσης του έδωσαν το προσωνύμιο «λογιστής του Άουσβιτς».

Κατά την έναρξη της δίκης του, τον περασμένο Απρίλιο, ο Γκρένινγκ αποδέχθηκε πλήρως το κατηγορητήριο, ομολογώντας ότι φέρει την ηθική ενοχή. «Ζητώ συγγνώμη», είχε δηλώσει τότε ο κατηγορούμενος. «Ως προς την ποινική ευθύνη, αυτό θα πρέπει να το κρίνετε εσείς», συνέχισε απευθυνόμενος προς τους δικαστές.

Η ποινή των τεσσάρων ετών κάθειρξης που επιβλήθηκε από το δικαστήριο, ξεπέρασε εκείνη των 3,5 ετών που είχε προτείνει η εισαγγελία. Νομικοί εκπρόσωποι των 70 και πλέον πολιτικών εναγόντων της δίκης χαρακτήρισαν το ύψος της ποινής που είχε εισηγηθεί η εισαγγελία υπερβολικά χαμηλό. Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γκρένινγκ ζήτησαν από το δικαστήριο την αθώωσή του, με το επιχείρημα ότι ο κατηγορούμενος δεν φέρει ποινική ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.

Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο 94χρονος Γκρένινγκ είναι σε θέση να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να εξεταστεί το προσεχές διάστημα από την εισαγγελία, η οποία θα λάβει υπόψη της τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ηλικιωμένος άνδρας.

Πηγή: DW