Παγκόσμιες οικονομικές «ζυμώσεις» από σήμερα στη Ρωσία

Σήμερα ξεκινούν τις ταυτόχρονες εργασίες τους στην πόλη Ουφά της Ρωσίας, τα κράτη – μέλη των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δύο από τους ισχυρότερους διακρατικούς πόλους οικονομικής – και όχι μόνο – συνεργασίας στον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν συνολικά το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Ρωσία και η Κίνα είναι δύο από τις χώρες που συμμετέχουν σε αμφότερες τις ενώσεις.

Στον ΟΣ της Σαγκάης συμμετέχουν επίσης το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχουν η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Το Σεπτέμβριο του 2014, Πακιστάν και Ινδία κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής ως πλήρη μέλη.

Στους BRICS μετάχουν Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Ν. Αφρική. Εκτός από τη διεθνή κατάσταση και την επέκταση των μεταξύ τους σχέσεων, οι ηγέτες του οργανισμού θα συζητήσουν και την ενδυνάμωση της τράπεζάς τους που ήδη έχει συσταθεί και φιλοδοξεί να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο με διεθνή ανάλογα, όπως το ΔΝΤ.

Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε νωρίτερα, ότι στα ΜΜΕ δημοσιεύονται «ενδείξεις» ότι η Ελλάδα θα απευθυνθεί στην τράπεζα των BRICS. «Γνωρίζουμε αυτά τα “σήματα”. Αλλά με κανέναν συγκεκριμένο τρόπο δεν συζητήθηκαν σε επίσημο επίπεδο» σημείωσε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ενεργοποίηση της τράπεζας δεν θα ξεκινήσει με την Ελλάδα, αλλά με τη διευθέτηση των τρέχοντων προβλημάτων της.