Ομόλογα σε ευρώ εκδίδει η Ζάμπια

Επαφές προκειμένου να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων σε ευρώ έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ζάμπιας, η οποία σκοπεύει να βγει στις αγορές τον Ιούλιο προκειμένου να αντλήσει δύο δισ. ευρώ. Η απόδοση που θα έχει το νέο ομόλογο σε ευρώ δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, ωστόσο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σε δολάρια που ωριμάζει το 2024 βρίσκεται στο 8%, τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 12,71%.

Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι επαφές αξιωματούχων του νοτιοαφρικανικού κράτους με πιθανούς επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ζάμπιας, Αλεξάντερ Τσικουάντα, δήλωσε χθες ότι έχει ήδη ενημερώσει το Κοινοβούλιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μέσω δανεισμού σε ευρώ, ωστόσο αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες, όπως το ύψος του ποσού που επιθυμεί να αντλήσει από την αγορά ή τον ακριβή χρόνο που θα γίνει αυτό.

Ο κ. Τσικουάντα ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει μέσω των αγορών δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση αποδίδει τη διόγκωση του ελλείμματος στην υποχώρηση της τιμής του χαλκού, η οποία περιόρισε τα έσοδα του κράτους τη στιγμή που σημειώθηκε υπέρβαση στις δαπάνες.