Λουτρό αίματος στην Υεμένη από πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις κατά σιιτών

Μακελειό προκάλεσαν πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σάνα’α και είχαν ως στόχο σιιτικά τεμένη αλλά και την κατοικία ενός αξιωματούχου των σιιτών ανταρτών Χούθι, από το βορρά της χώρας. Από τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν μία μόλις μέρα πριν την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, για όλους τους μουσουλμάνους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν με στόχο πιστούς σε τεμένη και ένα τρίτο έξω από την κατοικία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Χούθι, του Σάλεχ αλ Σάμαντ. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν έξω από ακόμα δύο τεμένη την ώρα της βραδινής προσευχής, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Αν και αρχικώς δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη ευθύνης, όλες οι υποψίες στρέφονται κατά της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα της αραβικής Χερσονήσου» που εδρεύει στην Υεμένη. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στους Χούθι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σάνα’α τον Ιανουάριο του 2014 σε συνεργασία με δυνάμεις πιστές στον, επί χρόνια, πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας Σάλεχ, και την εξόριστη στη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πλήττει από την 26η Μαρτίου θέσεις των Χούθι εμπλεκόμενη άμεσα στα εσωτερικά της Υεμένης. Εκτός του ότι οι συγκρούσεις έχουν, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες  στοιχίσει τη ζωή από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον 2.600 ανθρώπους, δεν έχουν ανακόψει την προέλαση των Χούθι, που φέρονται να στηρίζονται από το Ιράν, και πέρα από την πρωτεύουσα που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους, καθώς πλέον στα χέρια τους βρίσκεται τόσο το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού λιμανιού της Υεμένης, του Άντεν αλλά και μεγάλα τμήματα επαρχιών της Υεμένης.

Την ίδια ώρα, η χαοτική κατάσταση που έχει επικρατήσει έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή η οποία έρχεται να χειροτερεύσει στο μη περαιτέρω την, ήδη, δραματική κατάσταση στην φτωχότερη από τις αραβικές χώρες.