Νέο κρούσμα βίας στις ΗΠΑ: Λευκός αστυνομικός σημαδεύει έφηβους(!) αφροαμερικανούς (video)

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε λευκός αστυνομικός στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος καταγράφεται σε video που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο να χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία, καθώς έσυρε από τα μαλλιά μια 14χρονη κοπέλα και την πάτησε στην πλάτη, και να απειλεί ακόμη και με όπλο μια παρέα εφήβων αφροαμερικανών.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, όταν η αστυνομία επενέβη κατόπιν πολλών τηλεφωνημάτων σχετικά με προβλήματα που προκαλούσε η ομάδα των εφήβων –στην πλειονότητά τους αφροαμερικανοί– σε μια δημοτική πισίνα, οι οποίοι γιόρταζαν το τέλος του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας της περιοχής Μακίνεϊ, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια του Ντάλας: «Το πρώτο τηλεφώνημα έκανε λόγο για ταραχές στις οποίες εμπλέκονταν πολλοί ανήλικοι σε αυτήν την περιοχή, στην οποία δε διέμεναν και δεν είχαν άδεια να βρίσκονται, ενώ αρνούνταν να φύγουν». Πάντα με βάση την αστυνομία υπήρξαν επιπλέον και καταγγελίες για συγκρούσεις μεταξύ των νεαρών. Πολλές μονάδες της αστυνομίας ανταποκρίθηκαν και «οι αστυνομικοί έθεσαν τελικά υπό έλεγχο την κατάσταση» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου.

Εντούτοις, οι εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ισχυρίζεται η αστυνομία. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ των αφροαμερικανών, οι οποίοι εμφανώς είναι έφηβοι, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιου άλλου είδους ένταση. Αντίθετα, καταγράφεται ένας αστυνομικός να φωνάζει σε ορισμένα παιδιά, καλώντας τα να τον υπακούσουν και να πέσουν στο έδαφος. Επικρατεί σύγχυση και πανικός, έφηβοι τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ αστυνομικοί προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ένας αστυνομικός, αυτός ο οποίος τελικά και τέθηκε σε διαθεσιμότητα, εμφανίζεται να αρπάζει μία έφηβη από το μαγιό της, να την ρίχνει στο έδαφος και να την σέρνει για λίγα μέτρα. Προκειμένου δε να την ακινητοποιήσει, ο αστυνομικός την ρίχνει στο έδαφος και πατά με τα δύο γόνατά του στην πλάτη της. Ο ίδιος αστυνομικός βγάζει το όπλο και σημαδεύει προς δύο νεαρά αγόρια που πλησιάζουν.

Αμέσως μετά την ανάρτηση του video, ο Γκρεγκ Κόνλεϊ, αρχηγός της αστυνομίας του Μακίνεϊ, ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός τέθηκε σε αργία προκειμένου να διεξαχθεί μια πλήρης και διεξοδική έρευνα, καθώς το video εγείρει ανησυχίες, για τις οποίες η αστυνομία του Μακίνεϊ ερευνά.