Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία -Το βράδυ τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία με τα αποτελέσματα των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών να αναμένονται απόψε το βράδυ.

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στη χώρα όπου η συμμετοχή κατά τις βουλευτικές εκλογές είναι παραδοσιακά μεγάλη και κυμαίνεται στο 80%.

Σε τεντωμένο σχοινί οι κρίσιμες κάλπες σήμερα στην Τουρκία

Σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, που έγινε ακόμη πιο ηλεκτρισμένο μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή, ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στην Τουρκία σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων. Μέγα το διακύβευμα για τον Πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του: Η εξασφάλιση ή όχι απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγή συντάγματος και να μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας σε προεδρική δημοκρατία αναβαθμίζοντας τον εαυτό του, καταρχήν, σε απόλυτο κυρίαρχο.

«Προβοκάτσια για να υπονομεύσει την ειρήνη, για να ρίξει σκιά στις εκλογές της Κυριακής», χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απώτερος στόχος του χτυπήματος, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, δεν ήταν το HDP (το προφανές δηλαδή) αλλά ο ίδιος και το κόμμα του το ΑΚΡ.

Η διπλή επίθεση, που σημειώθηκε μισή ώρα πριν από προγραμματισμένη ομιλία του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πόλωσε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα ώρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Η συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, που τελικά ματαιώθηκε, θα ήταν η κορύφωση της εκστρατείας του Ντεμιρτάς και αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό υποστηρικτών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το HDP γίνεται στόχος: Ακόμη και πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, άγνωστοι τοποθετούσαν βόμβες στα γραφεία του, άνοιγαν πυρ στους οπαδούς του και ουκ έστι ακριβής αριθμός των περιστατικών αυτών.

Για «βρώμικα χέρια που απείλησαν την τουρκική δημοκρατία» μίλησε ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και υποσχέθηκε να συλλάβει τους υπαιτίους. Όμως μια ημέρα μετά, κανείς ύποπτος δεν είχε συλληφθεί ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία, που κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, πήρε παράταση για άλλη μια ημέρα ύστερα από αίτημα του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ο κυβερνήτης του Ντιγιαρμπακίρ έστειλε εγκύκλιο πριν από δύο ημέρες σε νοσοκομεία της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα γιατί μπορεί να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες κατά την προεκλογική συγκέντρωση του Ντεμιρτάς στο Ντιγιάρμπακιρ, γεγονός που τουλάχιστον προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αν δεν πρόκειται για κάποιου είδους πρωτοφανή «διαίσθηση» του μέλλοντος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν, μάλιστα, ζήτησε, σε ομιλία του, τον λόγο από τον Κούρδο υποψήφιο Ντεμιρτάς, επειδή αυτός δεν συνομίλησε μαζί του όταν ο Πρόεδρος τον κάλεσε στο τηλέφωνο μετά την επίθεση. Ο Ντεμιρτάς, από την άλλη, συνέστησε ειρήνη και ηρεμία στους οπαδούς του, παρατηρώντας μόνο ότι είναι αξιοπερίεργο το πως η επίθεση έγινε τόσο κοντά στις εκλογές.

Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων πολιτών πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς την πλατεία ΑΖC Plaza, κρατώντας κόκκινα γαρύφαλλα για να καταδικάσουν τη βία, ενώ τίποτε δεν διαβεβαιώνει ότι ως το πρωί της Κυριακής θα επικρατήσει νηφαλιότητα. Ούτε φυσικά ότι θα επικρατήσει ηρεμία και καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών.