Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα για γερμανικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γαλλία

Ευρωβουλευτές, ζητούν τη διενέργεια έρευνας στη Γαλλία για το σκάνδαλο κατασκοπείας σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Εύα Ζολί σε συνέντευξη Τύπου, τονίζει πως “η Γαλλία οι εταιρείες μας, οι πολίτες μας, παρακολουθούνταν. Όλα τα συνέλεγαν και τα μοιράζονταν με την NSA (σ.σ. την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) και αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας από την εισαγγελία του Παρισιού”.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, Πέτερ Πιλτς, ένας από τους ανθρώπους που αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης το σκάνδαλο, σημείωσε ότι “έχουμε πολύ ισχυρές υπόνοιες ότι εταιρείες και Γάλλοι πολίτες είχαν πέσει θύματα κατασκοπείας από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για λογαριασμό της NSA”.

Να θυμίσουμε πως η υπόθεση με το σκάνδαλο ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND συνεργαζόταν – οικειοθελώς ή όχι – με την NSA, ήρθε στο φως, στις αρχές Μαΐου. Η αμερικανική υπηρεσία είχε δώσει στη BND καταλόγους με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς κινητών τηλεφώνων που έπρεπε να παρακολουθεί υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.