Συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα την Κυριακή στην Σύνοδο των G7

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας Επτά (G7) στη Βαυαρία όπου οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσουν κατά τη διμερή συνάντησή τους “θέματα εξωτερικής πολιτικής” και “τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε”, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να συζητηθούν η υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP), εναντίον της οποίας τάσσεται ένα αυξανόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, και ιδίως της γερμανικής, καθώς και τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας.

Οι κ.κ. Μέρκελ και Ομπάμα θα συμμετάσχουν στη συνέχεια σε “μία συνάντηση με τους κατοίκους” στο Κρουν, κοινότητα των βαυαρικών Άλπεων στην οποία βρίσκεται το κάστρο του Ελμάου όπου θα συναντηθούν στις 7 και 8 Ιουνίου οι ηγέτες των επτά οικονομικών δυνάμεων της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Οι παραδοσιακά πολύ ισχυρές σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διενεργούσαν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Καγκελαρίου. Οι νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με τις αμερικανικές υπηρεσίες προκειμένου να κατασκοπεύσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κ. Μέρκελ μέσα στη χώρα της.