Λαβρόφ: Το Κίεβο αρνείται το διάλογο

Στο Κίεβο επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε συνέδριο για την περιφερειακή ασφάλεια που διοργάνωσε ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου βρίσκονται κάτω από τη συνεχή απειλή “να τιναχτούν στον αέρα λόγω της δράσης των αρχών του Κιέβου”. Κατά τον Λαβρόφ, το Κίεβο προσπαθεί να ξεφύγει από την υποχρέωσή του να αποκαταστήσει απευθείας διάλογο με τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Μία από τις βασικές υποχρεώσεις του Κιέβου, όπως προκύπτουν από τις συμφωνίες του Μινσκ, είναι η προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και νομικού πλαισίου για δημιουργία “ειδικού” αποκεντρωμένου καθεστώτος στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο διακυβερνητικός οργανισμός ιδρύθηκε στην Σαγκάη στις 15 Ιουνίου 2001 από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, με σκοπό την οικονομική και ευρύτερη συνεργασία.