Ψυχροπολεμικό "κρεσέντο" από τους Βρετανούς

Σε αύξηση της “αποτελεσματικότητας” του συμβατικού εξοπλισμού της ώστε να μπορέσει να “αντιπαρατεθεί στην επιθετικότητα” του Ρώσου προέδρου Πούτιν καλεί τη Δύση το βρετανικό, Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Στη σχετική αναφορά που συνυπογράφουν οι πρώην πρεσβευτές της Βρετανίας στην Μόσχα, σερ Ρόντερικ Λάιν και σερ Αντριου Γουντ, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οποιαδήποτε “διατάραξη της τάξης” στην ευρύτερη περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ μπορεί να θέσει “υπό απειλή την ύπαρξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.

Οι συντάκτες της αναφοράς θεωρούν επίσης ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν αξιολόγησαν σωστά τους κινδύνους που προέρχονται τα τελευταία χρόνια από τη Ρωσία, ενώ δεν μπόρεσαν να απαντήσουν επαρκώς στη “ρωσική επιθετικότητα” στην Ουκρανία, βοηθώντας αποτελεσματικά το Κίεβο.

Δεν αποκλείουν επίσης και την πιθανότητα απευθείας σύγκρουσης Ρωσίας και Ευρώπης με αφορμή την ουκρανική κρίση. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μην αποκλείουν και τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης!