Αρουραίοι εντοπίζουν νάρκες στην Αφρική και σώζουν εκατοντάδες ζωές

Οι αρουραίοι, τα τρωκτικά που απεχθάνονται εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ήρωες που σώζουν καθημερινά ζωές. Κι αυτό συμβαίνει με τους αφρικανικούς αρουραίους, οι οποίοι εκπαιδεύονται με μεγάλη επιτυχία στη Μαύρη Ήπειρο για τον εντοπισμό ναρκών.

Η APOPO, μια βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, εκπαιδεύει αυτά τα γιγάντια πλάσματα να βρίσκουν τις νάρκες γρήγορα και αποτελεσματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρουραίοι της συγκεκριμένης ΜΚΟ μπορούν να ψάξουν 200 τετραγωνικά μέτρα σε 20 λεπτά, ενώ η ίδια εργασία θα έπαιρνε 25 ώρες σε ανθρώπους με ειδικούς ανιχνευτές.

ar-3

Όσον αφορά στην ασφάλεια των συμπαθέστατων τρωκτικών, αυτή δεν αντιμετωπίζει καμία απειλή, αφού για την ενεργοποίηση μίας νάρκης απαιτείται βάρος μεγαλύτερο των 5 κιλών. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας αρουραίος δεν έχασε μέχρι τώρα τη ζωή του στη γραμμή του καθήκοντος.

Επιπλέον, όταν οι αρουραίοι είναι πλέον πολύ ηλικιωμένοι για να εργαστούν, βγαίνουν στη σύνταξη και περνάνε την υπόλοιπη ζωή τους με άλλους απολαμβάνοντας τη φροντίδα του προσωπικού.

Αν και η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου εντοπισμού ναρκών έχει αποδειχθεί περίτρανα, υπάρχει ακόμα το εμπόδιο του κόστους, αφού η εκπαίδευση κάθε αρουραίου στοιχίζει περίπου 6.000 ευρώ. Ωστόσο, η APOPO δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν έναν αρουραίο «ήρωα», δίνοντας 5 ευρώ το μήνα για την εκπαίδευση του.

ar-4