Ζήτημα ημερών η ανάκτηση της πόλης Ραμάντι σύμφωνα με τον Χάιντερ Αλ Αμπάντι

Την αισιοδοξία του ότι το Ιράκ μπορεί να ανακτήσει μέσα σε λίγες ημέρες την πόλη Ραμάντι που πρόσφατα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι. Ωστόσο, όπως επισήμανε στο BBC, απαιτείται περισσότερη υποστήριξη από τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Οι ιρακινές δυνάμεις υπέστησαν αρκετές ήττες σε συγκρούσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος την περασμένη χρονιά ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, τράπηκαν σε φυγή όταν ήρθαν αντιμέτωποι στο Ραμάντι με έναν αρκετά μικρότερο στρατό των Τζιχαντιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, δήλωσε χθες ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως τα ιρακινά στρατεύματα έχουν χάσει τη θέληση να πολεμήσουν.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι εξέφρασε την έκπληξή του για αυτό το σχόλιο του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας λέγοντας με νόημα ότι «ο κ. Κάρτερ πάντοτε υποστήριζε το Ιράκ και είμαι σίγουρος ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν είναι λανθασμένες».