"Ανησυχητικό" χαρακτηρίζει η Ε.Ε. νέο ρωσικό νόμο για τις ΜΚΟ

“Ανησυχητικό” μέτρο χαρακτήρισε σήμερα η ΕΕ, σε ανακοίνωσή της, το νόμο που δημοσίευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απαγορεύει τις “ανεπιθύμητες” από τη Μόσχα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο νόμος είναι ένα νέο “ανησυχητικό βήμα σε μια σειρά περιορισμών που επιβάλλονται στην κοινωνία των πολιτών, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την πολιτική αντιπολίτευση”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε.

Η νομοθεσία αυτή “θα περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, καθώς και τον πλουραλισμό των απόψεων”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το κείμενο, το οποίο ψηφίσθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, “προβλέπει ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπιθύμητη η δραστηριότητα μιας ξένης ή διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία συνιστά απειλή για τα συνταγματικά θεμέλια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την αμυντική ικανότητα της χώρας ή για την ασφάλεια της κυβέρνησης” σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο νόμος παρουσιάσθηκε από τους υποστηρικτές του ως ένα “προληπτικό μέτρο” απαραίτητο μετά την υιοθέτηση, πέρυσι, κυρώσεων χωρίς προηγούμενο από τους Δυτικούς κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποτελεί μια μορφή καταστολής των φωνών που επικρίνουν την εξουσία και θεσπίζεται λιγότερο από τρία χρόνια έπειτα από έναν άλλο αμφιλεγόμενο νόμο περί “πρακτόρων του εξωτερικού”.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε ζητήσει από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους να ασκήσει βέτο στον νόμο αυτό, κάτι το οποίο δεν συνέβη.