Επίσκεψη με ελληνικό ενδιαφέρον

Στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με φόντο την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στα Βαλκάνια με επίκεντρο, αυτή τη φορά, την ΠΓΔΜ, αλλά και τους ενεργειακούς αγωγούς. Ζητήματα τα οποία φυσικά αφορούν άμεσα και στην Ελλάδα.

Άλλωστε, η Ελλάδα αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Λαβρόφ στη Σερβία, σημειώνοντας ότι αν και η υλοποίηση του αγωγού «South Stream” “ήταν αδύνατη λόγω των μη εποικοδομητικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ωστόσο, “είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία με το Βελιγράδι στον τομέα της ενέργειας, τόσο από την άποψη του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, όσο και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, ενός σημαντικού κόμβου φυσικού αερίου (σσ. ο αγωγός Turkish Stream) για την προμήθεια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα συνεχιστεί με επιτυχία”.

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί ανοιχτά και με σαφήνεια κατά (και αυτής) της συμμετοχής της Ελλάδας στο σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού.