Κάμερον: Κανονικά το δημοψήφισμα για τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ

Θα προχωρήσει τελικά στο δημοψήφισμα το οποίο σχεδίαζε να διεξάγει σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενώ υποσχέθηκε στη Σκωτία ότι θα της παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες «από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», έπειτα από την ηχηρή εκλογική του νίκη.

«Ναι, θα προχωρήσουμε εκείνο το δημοψήφισμα για το μέλλον μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε ένα σχέδιο που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, η οποία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. «Στη Σκωτία, τα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε την πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με σημαντικές εξουσίες στη φορολογία και καμία συνταγματική διευθέτηση δεν θα είναι πλήρης αν δεν προσφέρει επίσης δίκαιη μεταχείριση στην Αγγλία», τόνισε με νόημα.

Η διαβεβαίωση αυτή του Κάμερον σε συνδυασμό ότι μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας βασίστηκε στο ζήτημα της διαμόρφωσης «νέου πλαισίου» σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, χωρίς να είναι σαφές ποιές αλλαγές θα επιδιώξει ο κ. Κάμερον, έχει προκαλέσει ανησυχία στγις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία» με την κυβέρνηση των Συντηρητικών αφού συνεχάρη τον κ. Κάμερον.   Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ επανέλαβε ότι θέλει μια «δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» και ότι η Κομισιόν θα εξετάσει «με πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο» κάθε «πρόταση, ιδέα ή αίτημα» που θα καταθέσει η Βρετανία.

 

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας». «Εξαρτάται από τους Βρετανούς να καθορίσουν τι είναι αυτό που θέλουν». Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε δύο εβδομάδες σε έκτακτη σύνοδο στη Λετονία. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παρουσιάσει τα αιτήματά του στις 21 Ιουνίου, σε σύνοδο στης Βρυξέλλες.

Καθοριστική θα είναι και η στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι αρνητική σε υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Βρετανία.