Ποια γυναίκα τιμά η Google σήμερα;

Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στα 151 χρόνια από τη γέννηση της μαχητικής δημοσιογράφου Elizabeth Jane Cochran, γνωστής ως Nellie Bly.

Η  Elizabeth Jane Cochran γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1864 στο Κόχραν Μιλς της Πενσυλβάνιας. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της. Δυναμική, πρωτοποριακή, παθιασμένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση!

Όλα ξεκίνησαν το 1880 και ενώ ζούσε ακόμα με την οικογένειά της στο Πίτσμπουργκ, διάβασε τυχαία ένα άρθρο κατά των γυναικών στην τοπική εφημερίδα και απάντησε με ένα οξύ άρθρο, που εντυπωσίασε τον εκδότη, ο οποίος της προσέφερε μια θέση δημοσιογράφου στην εφημερίδα. Η ίδια επέλεξε να υπογράφει με το ψευδώνυμο «Nellie Bly», που ήταν η ηρωίδα ενός δημοφιλούς τραγουδιού του Στίβεν Φόστερ.

Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τo 1887, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σε ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House», που  δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York World» θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό που συνέβαλε καταλυτικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων.

Η ιστορία της θεωρείται ότι δημιούργησε πια ένα νέο είδος ρεπορτάζ, το λεγόμενο ερευνητικό. Στις 14 Νοεμβρίου 1889, απέπλευσε από την Νέα Υόρκη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος τού Ιουλίου Βερν «Ο γύρος τού κόσμου σε ογδόντα ημέρες». Η «New York World», έκανε και ένα διαγωνισμό, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, τον χρόνο που θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό.

Σε αυτόν πήραν μέρος 1.000.000 αναγνώστες της εφημερίδας. Με χορηγό την εφημερίδα που δούλευε, τη New York World, ξεκίνησε παράλληλα με την Ελίζαμπεθ Μπίσλαντ, μία άλλη δημοσιογράφος από την εφημερίδα Cosmopolitan. Η Nellie Bly κατάφερε τελικά να φτάσει στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 25 Ιανουαρίου του 1890. Το ταξίδι της είχε διαρκέσει 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, ενώ η αντίπαλός της ακόμη ταξίδευε.

Το 1895 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Ρόμπερτ Σίμαν– κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό της-, αλλά μετά τον θάνατό του, έχοντας μεγάλα προβλήματα επιβίωσης, εργάστηκε στην εφημερίδα New York Journal.

Πέθανε από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου 1922 στην Νέα Υόρκη, σε ηλικία 57 ετών.

nellie