Δύο ένοπλοι, πιθανόν μέλη του ISIS, σκοτώθηκαν έξω από έκθεση με σκίτσα του Μωάμεθ

Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομία του Ντάλας, αφότου άνοιξαν πυρ έξω από χώρο τέχνης στην περιοχή όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του Μωάμεθ. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη, ωστόσο ένα ύποπτο tweet λίγο πριν την επίθεση στρέφει τις υποψίες στην οργάνωση ISIS.

Μέσω ενός λογαριασμού στο twitter, διαδόθηκε μία ανάρτηση που ενδεχομένως να σχετίζεται με την επίθεση -και αν ναι, μπορεί να παραπέμπει στην ISIS. Πρόκειται για ανάρτηση 15 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει την πρώτη κλήση για την επίθεση και έγινε από τον λογαριασμό @atawaakul, με όνομα «Η Σαρία είναι το φως». Το μήνυμα έλεγε: «Ο αδερφός κι εγώ δώσαμε όρκο στον αρχηγό των πιστών. Ας μας δεχθεί ο Αλλάχ ως μουτζαχεντίν» και έκλεινε με το hashtag #texasattack.

O λογαριασμός και το hashtag #texasattack είναι μπλοκαρισμένοι. Η έκφραση «αρχηγός των πιστών» (αμερμουμνής) χρησιμοποιείτο στο Μεσαίωνα για τον χαλίφη, τον τίτλο του οποίου υποτίθεται ότι έχει πάρει ο αρχηγός της ISIS. Το tweet, όπως το αποθήκευσε συντάκτης του Guardian πριν πέσει ο λογαριασμός:

a

Την εκδήλωση οργάνωσε η ομάδα American Freedom Defense Initiative (AFDI) -γνωστή για την ανοικτά ισλαμοφοβική της ρητορική- με καλεσμένο τον ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) στο κέντρο Κέρτις Κάλγουελ. Οι δύο ένοπλοι οδήγησαν το αυτοκίνητό τους μπροστά στο κτίριο που γινόταν η εκδήλωση, την ώρα που τελείωνε, και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον ενός άνδρα της ασφάλειας. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί που παρίσταντο αντάλλαξαν πυρά με τους ενόπλους, σκοτώντας και τους δύο. Ο υπάλληλος που είχε γίνει αρχικά στόχος τραυματίστηκε στο πόδι και δεν διατρέχει κίνδυνο. Την ώρα του περιστατικού, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην εκδήλωση βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κτίριο.

Η αστυνομία του Γκάρλαντ ανέφερε ότι ερευνά προληπτικά το όχημα των δύο υπόπτων για ενδεχόμενη ύπαρξη εκρηκτικών. Η αστυνομία διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη η ταυτότητά τους ούτε εάν έχουν σχέση με τζιχαντιστικές ομάδες.

1

2

3