Γερμανία και NSA κατασκόπευαν Γαλλία και Κομισιόν

Η γερμανική εθνική υπηρεσία πληροφοριών BND συνεργαζόταν με την αμερικανική NSA στην παρακολούθηση κρατικών αξιωματούχων στη Γαλλία αλλά και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν σήμερα γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Οι διαρροές από απόρρητη έκθεση της BND αναφέρουν ότι ο σταθμός της στο Bad Aibling κατασκόπευε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο και το γαλλικό υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) κατασκόπευε εξάλλου σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών, ωστόσο, αυτές οι ενέργειες ήταν «μεμονωμένες», όπως αναφέρεται, και περιορίζονταν στη διερεύνηση παράνομων εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζίερ – ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό πίεση για τα πεπραγμένα της BND -αρνείται, πάντως, κατηγορίες περί συγκάλυψης τέτοιων ενεργειών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους την Πέμπτη η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ) και τα ραδιοτηλεοπτικά NDR και WDR, οι εγκαταστάσεις της γερμανικής υπηρεσίας στο Μπαντ Άιμπλινγκ (Βαυαρία) χρησιμοποιούνταν «επί σειρά ετών» για αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος ευρωπαϊκών «στόχων».

Η BND φέρεται να συνέλεγε στοιχεία για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, ώστε να βεβαιώνεται ότι δεν «σπάνε» εμπορικά εμπάργκο.

Από τις παρακολουθήσεις εξαιρούνταν Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως είχε συμφωνηθεί σε συμφωνία μεταξύ BND-NSA το 2002.