Νεπάλ: Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται - Δύσκολο το έργο των διασωστών

Όσο περνάνε οι ώρες η κατάσταση στο Νεπάλ γίνεται όλο και πιο δραματική. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.400, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 8.000. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε ολόκληρο το Νεπάλ. Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν επειγόντως ανάγκη από βοήθεια.

Αυτοί είναι οι τρομαχτικοί αριθμοί που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα Ιμαλαΐα το Σάββατο. Δυστυχώς, εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων!

«Έχουμε ελλιπείς πληροφορίες, αλλά κατανοούμε ότι  ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί”, δήλωσε ο Υπουργός Πληροφοριών του Νεπάλ Minendra Rijal στο CNN σήμερα Τρίτη. “Δεν μπορούμε να πούμε πόσοι είναι οι πληγέντες ακριβώς”, τόνισε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται τον Πρωθυπουργό Sushil Koirala, αναφέρει πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φτάσει τους 10.000, αν όχι και περισσότερους.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς οι υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Νεπάλ, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων γίνεται μόνο με ελικόπτερα.

Οι Αρχές εξέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας οδηγίες προς τους πολίτες για τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης επιδημιών.

Οι πολίτες

Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και τα σπίτια τους καταρρέουν, σύμφωνα με τον αξιωματικό επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης, Matt Darvas.

Το 70% των σπιτιών έχει καταστραφεί με τους ανθρώπους να βρίσκονται ακόμα μέσα σε αυτά, ακόμα κι αν ομάδες βοήθειας και οι αρχές του Νεπάλ  έχουν επίγνωση των κρίσιμων καταστάσεων σε περιοχές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στο να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις ορεινές κυρίως περιοχές.

Εικόνες καταστροφής

Οι εικόνες που κατέγραψε μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone) πάνω από την πρωτεύουσα του Νεπάλ είναι απόλυτης καταστροφής, ενώ σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες με τις καύσεις νεκρών ανάμεσα στα χαλάσματα στις όχθες του ποταμού Μπαγκμάτι.

Οι έρευνες συνεχίζονται ασταμάτητα και ήδη συνεργεία από όλες τις χώρες έχουν ξεκινήσει να μεταβαίνουν στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμουν τις επιχειρήσεις, κεφάλαια για την πληγείσα χώρα δεσμεύει η διεθνής κοινότητα.

Η εικόνα της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι ένα μείγμα άδειων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές (όσων δεν έχουν γκρεμιστεί) με σκηνές στους δρόμους στις οποίες κοιμούνται οι κάτοικοι.

Μετά τον ισχυρότερο μετασεισμό της Κυριακής, που έφτασε τους 6,7 βαθμούς, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με δονήσεις της τάξης των 4-5 βαθμών.

Την εικόνα σε όλη τη χώρα συμπληρώνουν από την Κυριακή οι καπνοί από την αποτέφρωση των νεκρών. Όσοι μπορούν, προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από το Κατμαντού. Οι δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία είναι γεμάτοι, ενώ στο αεροδρόμιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Έξω από την πρωτεύουσα, αρκετές κοινότητες είναι ακόμη αποκλεισμένες και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν έστω και για να σχηματίσουν εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.

Στην περιφέρεια Λαμτζούνγκ, που είναι εκείνη με περισσότερες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η πρόσβαση από το κοντινό Κατμαντού μπορεί να χρειαστεί υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και έξι ώρες.

Στο Έβερεστ, συνεχίζεται η δύσκολη επιχείρηση απομάκρυνσης ορειβατών που έχουν αποκλειστεί στους καταυλισμούς 1 και 2 (σε υψόμετρο 6 χλμ). Οι περίπου 100 ορειβάτες είναι καλά στην υγεία τους και δεν κινδυνεύουν, αλλά η διαδρομή καθόδου θεωρείται αδιάβατη μετά τις χιονοστοιβάδες που πυροδότησαν οι δονήσεις.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης γίνεται με ελικόπτερα και ο σημερινός καλός ευνοεί, αν και προχωρά αργά, καθώς μπορούν να απομακρυνθούν μόνο δύο άτομα με κάθε πτήση.

Οι ορειβάτες είναι καλά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος από χιονοστοιβάδες που πυροδοτούν οι μετασεισμοί -όπως φαίνεται σε βίντεο που τράβηξε ένας από αυτούς και έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου.

Η βοήθεια

Ομάδες διασωστών από διάφορες χώρες ξεκίνησαν ήδη να αναχωρούν για το Νεπάλ -πρώτες οι γειτονικές χώρες Ινδία, Κίνα και Πακιστάν, ενώ παράλληλα βοήθεια και συνεργεία στέλνουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Καναδάς και τα Εμιράτα.

Η Κομισιόν δεσμεύτηκε για τρία δισ. ευρώ άμεσα για την πληγείσα χώρα, βοήθεια που θα αποσταλεί επιπλέον των επιμέρους κεφαλαίων και διασωστών που θα στείλουν τα εκάστοτε κράτη-μέλη, όπως ανέφερε ο Επιτρόπος Εκτάκτων Αναγκών Χρήστος Στυλιανίδης.

Η στιγμή του Εγκέλαδου

Τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι τρομακτικά! Καταγράφουν καρέ – καρέ τη στιγμή που ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών, διαλύει κυριολεκτικά το Νεπάλ. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι συγκλονιστικές. Άνθρωποι να πηδούν από τα μπαλκόνια τους για να σωθούν, από τον Εγκέλαδο!

UNICEF

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν “πληγεί σημαντικά” από τον σφοδρό σεισμό των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ταμείου Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) την ώρα που οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.

Με εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζους να κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνές, η UNICEF προειδοποιεί για τον κίνδυνο υδατογενών και μολυσματικών επιδημιών.

“Αυτό που γνωρίζουμε στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που έχουν πληγεί σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Γνωρίζουμε ότι εξαντλούνται οι επάρκειες τροφίμων και νερού”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Κρίστοφερ Τάϊντεϊ της UNICEF.

“Κατακλυζόμαστε από αιτήματα για διάσωση και βοήθεια από ολόκληρη τη χώρα”, είπε ο Ντίπαλ Πάντα, μέλος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι ήδη πλήρη, γεγονός που αναγκάζει κάποιους ασθενείς και τραυματίες να κείτονται στον δρόμο αναζητώντας θεραπεία μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Εκτός πρωτεύουσας, οι πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής και για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν συγκεγχυμένες.

Λιγοστές αναφορές υπάρχουν, για παράδειγμα, για την περιοχή Γκόρκα, μία από τις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές. Η ορεινή αυτή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, έχει πληθυσμό σχεδόν 270.000 κατοίκους. Ζημαντικές ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και η περιοχή Λαμτζούνγκ.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας του Νεπάλ δηλώνουν ότι συνολικά 3.617 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, ενώ 6.500 είναι οι τραυματίες. Εξήντα-έξι σκοτώθηκαν στα σύνορα με την Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στη φτωχή αυτή χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν μόλις 2.1 γιατροί και 50 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

α

β

γ

δ

ε

ζ,

Image: Nepal earthquake

νεπαλ1

nepal-foto-ktirio3

nepal1

 

nepal

Καύση των νεκρών στην Κατμαντού

3

4

5

6