Στον ανακριτή ο 49χρονος για την κλοπή του αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη (Video)

Ενώπιον του ανακριτή Αθανασίου Μαρνέρη οδηγείται σήμερα ο κατηγορούμενος 49χρονος που ομολόγησε πως ήταν εκείνος που έκλεψε πίνακες μεγάλης αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια.

Ο 49χρονος δράστης της κλοπής των έργων τέχνης, είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή, εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο: Δίωξη, που μετά την κλοπή είχε ασκηθεί κατά αγνώστων δραστών.

Ελαιοχρωματιστής και πατέρας δύο παιδιών «σούφρωσε» τους πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Η κλοπή διεπράχθη τη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου του 2012, την τελευταία νύχτα δηλαδή, προτού η Εθνική Πινακοθήκη κλείσει για τη ριζική ανακαίνισή της και οι πίνακες που αφαιρέθηκαν από τον δράστη ήταν του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν.

Το έργο του Πικάσο είχε τίτλο “Γυναικείο Κεφάλι” και είχε δωριθεί το 1949 από τον καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό, ως φόρος τιμής για την προσφορά των Ελλήνων στην αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού. Η αφιέρωση του εμβληματικού καλλιτέχνη στην πίσω πλευρά του σπουδαίου έργου του, είναι θερμή, σαφής και ιδιόχειρη.

Εθνική Πινακοθήκη: Τα τέσσερα ερωτήματα για την κλοπή των πινάκων - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/picassoback.jpg.webp?itok=AzVh-PHT

Ο δεύτερος πίνακας, του Ολλανδού ζωγράφου, έχει τίτλο “Ο Ανεμόμυλος Στάμμερ”. Είχε κλαπεί επίσης ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο), το οποίο ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το πέταξε στην λεκάνη της τουαλέτας του, γιατί πίστεψε πως καταστράφηκε αφού το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει αίματα από το χέρι του τη νύχτα της κλοπής!

Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που συνελήφθη για την "κλοπή του αιώνα"

Πολλοί πάντως εκτιμούν, πως ίσως δεν έχει τελειώσει η υπόθεση όσον αφορά στο σχέδιο που ο κλέφτης ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε.

Ο λόγος για σχέδιο του Guglielmo Caccia (Moncalvo) του 17ου αιώνα, για το οποίο,  όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Κατερίνας Ανέστη στο iefimerida.gr, το 2019 υπήρξε μια κινητοποίηση, αφού σχεδόν πανομοιότυπό του σχέδιο, με ελάχιστες παρεμβάσεις εντοπίστηκε σε δημοπρασία στη Φλωρεντία. Παρά τις οχλήσεις και τα σχετικά ρεπορτάζ όμως, δεν επιδιώχθηκε τότε από την Εθνική Πινακοθήκη η διερεύνησή του.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/Capture_1.PNG.webp?itok=yIhZHPjl

Η υπόθεση μετά την εξιχνίασή της από την Αστυνομία, ανασύρθηκε από το αρχείο όπου είχε τεθεί ως δικογραφία κατά αγνώστων δραστών και πλέον ο δράστης έχει συλληφθεί και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.