«Θάνατος σε δημόσια θέα»: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Οι συνθήκες του αποτρόπαιου θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς αρχίζει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών, για τα όσα αποτρόπαια συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλαδστώνος, στο κέντρο της Αθήνας.

«Θάνατος σε δημόσια θέα»

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους.

Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ με τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά, με τους αστυνομικούς, να προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες, ενώ εκείνος ήταν πεσμένος σε ημιθανή κατάσταση στην άσφαλτο.

Οι αντιδράσεις ενός τέτοιου θανάτου μέρα μεσημέρι στην καρδιά της Αθήνας ενώπιον απαθών πολιτών, ήταν σφοδρές και η υπόθεση χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή  «Θάνατος σε δημόσια θέα».

Η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου φέρνει στην επιφάνεια τη  σύγκρουση δύο κόσμων | in.gr

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» (και όχι για ληστεία, όπως αρχικά αναφερόταν), στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλαδστώνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε.

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του 33χρονου ακτιβιστή

Τα χτυπήματα στο κεφάλι

Όταν το θύμα σε κατάσταση πανικού, επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, που έσπευσε στο σημείο από το γραφείο του, που ήταν κοντά. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί απλώς κοιτούσε…

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας, που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».