Χαμηλή προσέλευση μαθητών, στα σχολεία - Το έντυπο-οδηγός του ΑΠΘ & οι ευχές της Ν. Κεραμέως (Video)
Άνοιξαν τα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου σήμερα, πρώτη ημέρα μετά την αναστολή της λειτουργίας τους τον Μάρτιο. «Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.
«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», πρόσθεσε.
Η υπουργός συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και πως η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.
«Επανερχόμαστε σταδιακά όλοι στη νέα κανονικότητα με προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου, ώστε να μπείτε στην τάξη, να λύσετε απορίες με τους εκπαιδευτικούς», είπε η κ. Κεραμέως απευθυνόμενη στους μαθητές.
«Είμαστε σε ετοιμότητα»
«Έχουμε προμηθευτεί όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο διευθυντής του ΓΕΛ, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την προσέλευση των μαθητών και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι και ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου και των ειδικών».
Θερμικές κάμερες στα σχολεία της Γλυφάδας
Θερμικές κάμερες έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Γλυφάδας έξω απο τα σχολεία, προκειμένου να γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Σε περίπτωση που υπάρξει ένδειξη για αυξημένη θερμοκρασία μαθητή ή εκπαιδευτικού, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, στο 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας αναμένονταν σήμερα 60 μαθητές, από τους οποίους προσήλθαν περισσότεροι απο τους μισούς.
Στο ακέραιο τηρούνται τα μέτρα και στο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων
Στο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται στο ακέραιο, αφού οι τάξεις έχουν προετοιμαστεί για να υποδεχτούν έως 15 μαθητές, τα παράθυρα είναι ανοιχτά, υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό σε όλους τους χώρους και οδηγίες για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των μαθητών.
Ωστόσο, η προσέλευση είναι χαμηλή. Από τους περίπου 75 μαθητές που αναμένονταν σήμερα έχουν έρθει για μάθημα οκτώ.
«Ήρθα για τα μαθήματα της κατεύθυνσης σαν μία συμπλήρωση στο διάβασμα που ήδη κάνω αλλά δεν το θεώρησα απαραίτητο», λέει η Βαρβάρα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Φαίη, η οποία δεν πηγαίνει φροντιστήριο, θεώρησε σημαντικό να παρακολουθήσει: «Δεν άντεχα στο σπίτι άλλο, κυρίως και επειδή δεν πάω φροντιστήριο θεώρησα ότι είναι μία καλή ευκαιρία να έρθω στο σχολείο».
«Δεν θεωρώ ότι θα είναι υγειονομική βόμβα τα σχολεία αλλά θα ένιωθα πιο ασφαλής σπίτι. Και οι γονείς μου θα ένιωθαν ασφάλεια αν ήμουν σπίτι, ειδικά εδώ που είναι πειραματικό σχολείο και ερχόμαστε από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας και χρησιμοποιούμε μαζικά μέσα μεταφοράς» εξηγεί η Φαίη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πώς λειτουργούν τα σχολεία
Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.
Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.
Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.
Ο εξαερισμός των αιθουσών θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.
Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα. Αντίθετα, προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά, ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.
Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία είναι κλειστά.
Ακόμη, σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις αίθουσες και τα μέσα που θα τους μεταφέρουν.
Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Δεν προβλέπεται να κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος.
Σχετικά με τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο. Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.
Η δήλωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. για την επιστροφή της Γ’ Λυκείου, στα θρανία:
Δεύτερο «κύμα» μαθητών την Δευτέρα 18 Μαΐου
Την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των γυμνασίων. Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πάλι «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».
Οδηγός ΑΠΘ, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου γραμμένος στη… γλώσσα τους
Οδηγό για εφήβους, στοχευμένο ιδιαίτερα σε μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, και γραμμένο στη δική τους “γλώσσα”, εμπνεύστηκε, σχεδίασε και κυκλοφόρησε το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ.
Εμπνευστές του οδηγού με την κωδική ονομασία «Μετακίνηση 7-επιστροφή στο σχολείο- Πανελλήνιες 2020», είναι μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/ών του Α’ έτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ με την επιστημονική επιμέλεια της Ελευθερίας Γωνίδα, καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα ειδικό έντυπο, με κύριο στόχο τη στήριξη των μαθητών και μαθητριών σε αυτή την πολύ σημαντική φάση της ζωής τους και μάλιστα σε αυτήν την περίοδο γενικότερης αναστάτωσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Το έντυπο σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα και κλείνει με μια σειρά συμβουλών που μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την περίοδο τους μαθητές και τις μαθήτριες, σχεδιάστηκε από τους: Σταυρούλα Βερβερίδου, Βασίλειος Γρίβας, Χριστίνα Ευθυμίου, Ιφιγένεια Καραμφίλλη, Έλλη Καστρουνή, Χριστίνα Κορετσίδου, Βάγια Ρόιδου, Κατερίνα Παναγιώτα Σταυρουλάκη, Βασιλική Τόμκου.
Δείτε εδώ ολόκληρο το έντυπο.