Σοβαρές ευθύνες στα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του πολίτη προκύπτουν από το φιάσκο του Παλαιού Φαλήρου με ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ να ψάχνει τον ληστή και αυτός να είναι για 14 ώρες κρυμμένος στην ντουλάπα του διαμερίσματος που λήστεψε.
Στις τάξεις των μάχιμων αστυνομικών επικρατεί αναβρασμός, το θέμα απέκτησε πολιτικές προεκτάσεις καθώς δεν είναι μόνο η παταγώδης έλλειψη συντονισμού σε μια άκρως σοβαρή υπόθεση που από τύχη δεν πνίγηκε στο αίμα αλλά και το γεγονός ότι δύο ακριβώς χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης σκέφτεται να βάλει κάποια φίλτρα προκειμένου να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες αποφυλακίσεις σκληρών αλλοδαπών κακοποιών.
Μια έμμεση αποδοχή ότι ο συγκεκριμένος νόμος οδήγησε εκτός φυλακών περίπου 3.000 κρατούμενους ανάμεσα τους όμως και 150 σκληρούς αλλοδαπούς κακοποιούς και 50 Έλληνες πολλοί από τους οποίους έχουν και πάλι συλληφθεί για συμμετοχή σε άγριες συμμορίες ληστών και διαρρηκτών.
«Είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιήσουμε τον καταζητούμενο πια ληστή. Θεωρείται βέβαιο ότι είναι σεσημασμένος και πιθανότατα να αποφυλακίστηκε και αυτός πρόσφατα. Από τους δέκα αρχικά υπόπτους αυτή τη στιγμή καταλήξαμε σε 2-3 άτομα και όλα δείχνουν ότι φθάνουμε στον ύποπτο» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει: «χθες η συμμορία των ληστών χρηματοκιβωτίων έκανε το 30ο χτύπημα σε δύο εργοστάσια στη Ριτσώνα. Οι πληροφορίες λένε ότι ένα μεγάλο μέρος των μελών της συγκεκριμένης ομάδας αποφυλακίστηκαν το τελευταίο διάστημα και ρίχτηκαν πάλι στην παρανομία».
Άτυπη αναζήτηση ευθυνών
Και ενώ όλη η Αστυνομία ψάχνει τον ληστή που ξεγύμνωσε την ΕΛ.ΑΣ, το αρχηγείο ξεκίνησε μια προφορική εξέταση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να εξακριβώσει ποιοι φέρουν την ευθύνη για το φιάσκο. Χθες, μέχρι αργά το βράδυ ένας- ένας οι αστυνομικοί περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και έδιναν κατάθεση για όλα όσα συνέβησαν στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Εκτιμάται ότι μέσα από το διαμέρισμα του 8ου ορόφου πέρασαν τουλάχιστον 30 αστυνομικοί από την ομάδα ΔΙΑΣ, την Άμεση Δράση, τα κεντρικά της Ασφάλειας, τη σήμανση, την ΟΠΚΕ και το τοπικό τμήμα ασφαλείας. Ουσιαστικά στις καταθέσεις τους, η κάθε ομάδα αστυνομικών τα έριχνε στους προηγούμενους πετώντας από πάνω τους την ευθύνη.
Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ που μπήκαν πρώτοι μέσα υποστήριξαν πως άνοιξαν δύο φορές την ντουλάπα στο βοηθητικό δωμάτιο του διαμερίσματος βλέποντας μόνο στοίβες από ρούχα που θεώρησαν ότι τα πέταξαν κάτω οι δράστες αναζητώντας το χρηματοκιβώτιο.
Οι υπόλοιποι αστυνομικοί φέρονται να είπαν ότι μπήκαν σε έναν ασφαλισμένο και αποστειρωμένο χώρο που είχε ερευνηθεί και συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να κάνουν εκ νέου έρευνα αφού υπήρχε κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα στοιχεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο ληστής αρχικά να είχε κρυφτεί σε άλλο χώρο και στη συνέχεια όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας να τρύπωσε στην ντουλάπα.