Την τραγική όσο και ανατριχιαστική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας, με ανήλικους πρόσφυγες να εκπορνεύονται για την επιβίωσή τους με πελάτες “ευυπόληπτους πολίτες” παρουσιάζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο – μέσα από τη μαρτυρία ενός 17χρονου πρόσφυγα – το CNN.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί ανήλικοι πρόσφυγες εκδίδονται ακόμα και για τρία ευρώ, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να περάσουν παράνομα στη Δυτική Ευρώπη.
Ένα φαινομενικά ευγενικό «γεια σου» ή μια παράκληση για ένα τσιγάρο είναι αρκετά για να γίνει η επαφή.
«Είναι ένα παιχνίδι. Φυσικά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Αυτό είναι το σκεπτικό… Να συγκεντρώσουν χρήματα για να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη», εξηγεί στο CNN ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Σμετόπουλος.
Την ώρα του ρεπορτάζ, σε ένα παγκάκι, ένας μεγαλύτερος άνδρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα.
Η ιστορία του Αλί, ενός 17χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν που ήρθε στην Ευρώπη με την ελπίδα πως θα πάει σε κάποιο σχολείο και εν συνεχεία θα καταφέρει να φέρει και την μητέρα του είναι συγκλονιστική. Ο Αλί έφτασε στην Ελλάδα μόνος του, με 286 δολάρια (270 ευρώ), χωρίς ένα μέρος για να μείνει και βρέθηκε σε ένα περιβάλλον με ναρκωτικά και πορνεία. Τώρα πλέον εξαρτάται από αυτά.
«Δεν το κάνω αυτό επειδή μου αρέσει. Αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, θα έβγαινα με μια κοπέλα. Αλλά επειδή δεν έχω τα χρήματα, δεν έχω άλλη επιλογή. Μερικοί προσφέρουν 3 ευρώ, άλλοι 100 και άλλοι 80 ευρώ. Αλλά δεν πηγαίνω με κανέναν για λιγότερο από 60 ευρώ», εξηγεί.
«Στο τέλος της ημέρας, μέσα στο πάρκο, αυτοί έρχονται. Κάποιοι κατεβάζουν τα παντελόνια σου μόνο και μόνο για να δούνε τα οπίσθια. Κάποιοι σε πλησιάζουν, σου μιλούν και σου δείχνουν τα χρήματα τους, έτσι δουλεύει», συνεχίζει ο Αλί.
Όπως υποστηρίζει, μερικοί μεγαλύτεροι άνδρες ζητούν από τα αγόρια να τους συνοδεύσουν σε μία κοντινή ντίσκο και μετά στα σπίτια τους. Ο ίδιος εκδίδεται κάθε μέρα τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες.
«Κάποιοι μπορεί να σε πάρουν στο σπίτι τους, να σου δώσουν χρήματα και ότι άλλο θελήσεις. Σου φέρονται σαν να είσαι ο σύζυγός τους, ο φίλος τους και σου δίνουν 200, 300 ή και 400 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άνδρας να είναι με κάποιον άλλον άνδρα και να του φέρεται έτσι; Αυτοί οι άνδρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο», καταλήγει.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων Arwa Damon, Barbara Arvanitidis και Clayton Nagelαν που υπογράφουν το ρεπορτάζ, αν οι γονείς του γνωρίζουν πως επιβιώνει στην Ελλάδα, ο Αλί βάζει τα κλάματα. «Είμαι έτοιμος να κλάψω, δεν θέλω να μιλάω για την μητέρα μου», απαντά…