Στοιχεία για την «ελλιπή επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ» παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για διάλυση του ΕΚΑΒ ενώ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι δεν έχει επαναπροκηρυχθεί μέχρι σήμερα ο νέος διαγωνισμός (μέσω ΕΣΠΑ) για την αγορά ασθενοφόρων. «Τα προαύλια που στεγάζονται οι διευθύνσεις των ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα έχουν καταντήσει νεκροταφεία ασθενοφόρων. Νεκρά, σαράβαλα ασθενοφόρα, ασυντήρητα λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατά μέσο όρο έχουν διανύσει 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα. Χαλάνε στον δρόμο, παίρνουν φωτιά κατά τη διάρκεια διακομιδών», τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: Στον νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Ο προαύλιος χώρος στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» ασθενοφόρων οχημάτων. Καθημερινά «μένουν» ασθενοφόρα στους δρόμους κατά την διάρκεια διακομιδών! Μέχρι να φτάσει άλλο Ασθενοφόρο, χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον διακομιζόμενο Ασθενή. Δεν υπάρχει εφεδρικό όχημα στην Αττική ούτε για δείγμα!
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ διαψεύδει τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ότι καθημερινά κινούνται στην Αττική περισσότερα από 63 ασθενοφόρα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το πολύ 60 τη στιγμή που με βάση τον πληθυσμό της περιοχής «έπρεπε να είναι τα τριπλάσια».
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ για ελλείψεις σε διάφορες περιφέρειες:
ΕΚΑΒ 2ης Περιφέρειας (Κεντρικής Μακεδονίας)
Στον νομό Θεσσαλονίκης 18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22-23 ασθενοφόρα. Στη κίνηση με βάση το πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια.
ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας (Δυτικής Ελλάδας)
18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες και 5-10 Ασθενοφόρα στα συνεργεία καθημερινά. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Ελλάδα 20-21 ασθενοφόρα. Στην κίνηση με βάση τον πληθυσμό και την έκταση θα έπρεπε να είναι τα τριπλάσια.
ΕΚΑΒ 5ης Περιφέρειας (Θεσσαλίας)
17 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Τα 6 από αυτά είναι για απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Θεσσαλία 21-22 ασθενοφόρα. Θα έπρεπε με βάση το πληθυσμό και την έκταση να είναι τα τριπλάσια.
Χαρακτηριστικά πάντως της κατάστασης που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που φέρνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Κέντρο Υγείας Σκιάθου
Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα Ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).
Τι θα γίνει την επόμενη φορά;;; αναρωτήθηκε ο Ιατρός του Κ.Υ. Σκιάθου που θα συμβεί ένα πιο επείγον περιστατικό;
Τι έχουν να πουν για αυτά Διοίκηση του ΕΚΑΒ και Υπουργοί της Υγείας;
Κέντρο Υγείας Ευρυμάνθειας
Το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας έπιασε φωτιά 23 Ιανουαρίου 2015 ενώ μετέφερε Ασθενή, τον οποίο με κίνδυνο της ζωής του απεγκλώβισε ο ίδιος οδηγός του Ασθενοφόρου.
Από τότε έως σήμερα 1,5 χρόνο μετά το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο.
Στη Δυτική Ελλάδα αντί να διακομίζονται οι Ασθενείς με τα Ασθενοφόρα, διακομίζονται τα ασθενοφόρα με γερανούς (σχετικές φώτο). Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου για τις περιοχές που δεν έχουν κάλυψη με Ασθενοφόρα.
Διακομιδή στην Καλαμάτα
Ασθενοφόρο εκτελούσε την περασμένο μήνα διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε Νοσοκομείο Αθηνών. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς (δεν είχε βρεθεί δωρεά, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα λάστιχα των Ασθενοφόρων) και έμεινε στο δρόμο. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς ήταν τυχερός ο διακομιζόμενος Ασθενής. Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν τη ζωή τους.