Πρώην βιοτεχνία ρούχων γίνεται "Σπίτι της Ελπίδας" για τους πρόσφυγες

Πρώην βιοτεχνία ρούχων μετατράπηκε σε πρότυπο χώρο φιλοξενίας προσφύγων, με μικρά διαμερίσματα για κάθε οικογένεια! Πρόκειται για πρωτοβουλία Αμερικανών επενδυτών σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και στόχο τη φιλοξενία περίπου 700 προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Εδώ και περίπου έναν μήνα, σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο ύψος του ΤΙΤΑΝ, έχει δημιουργηθεί το  “Σπίτι της Ελπίδας”, ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας προσφύγων, με βάση το όραμα του Αμερικανού επενδυτή, Αμεντ Καν (Amed Khan), και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Radcliffe και το Ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών-Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ.Καν, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Ελλάδα με τα πρώτα κύματα προσφύγων, διαπίστωσε, όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ότι η κατάσταση στους υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας δεν βελτιωνόταν”.

“Θεώρησα πως, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που ισχύουν στην αγορά, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε και να διαχειριστούμε ένα χώρο διαμονής που να ικανοποιεί το αίτημα της συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην εξασφάλιση ενός βιοτικού επιπέδου και στη μεταχείριση των προσφύγων με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια –  δεν τους βλέπουμε ως αριθμούς, όπως τόσοι άλλοι γραφειοκράτες. Δυστυχώς, τα θύματα αυτά των τρομερών πολέμων έχουν γίνει πιόνια στα παιχνίδια ανάλγητων πολιτικών και ανεπαρκών υπαλλήλων, που λειτουργούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Ωστόσο, δεν το βάζουμε κάτω. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμούμε για τη δικαιοσύνη, να χτίσουμε κι άλλες Ελπίδες” τονίζει ο κ. Καν.

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και λίγους μήνες, το πρώην εργοστάσιο έχει μεταμορφωθεί σε έναν χώρο που μπορεί να στεγάσει, με τις καλύτερες συνθήκες, πρόσφυγες και κυρίως παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ