Λεωφορεία - κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, χωρίς καθαρίστριες

Μέσα στις ακαθαρσίες κινούνται στην πλειονότητά τους τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας. Αιτία, αποτελεί η συνεχιζόμενη απεργία που κάνουν οι καθαρίστριες στα τέσσερα μεγάλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, του Ελληνικού, του Βοτανικού, της Ανθούσας και των Λιοσίων.

Η εργολαβική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό των οχημάτων στα συγκεκριμένα αμαξοστάσια, οφείλει σημαντικό μέρος των αποδοχών τους στις καθαρίστριες παρά το γεγονός ότι, όπως έχει διαβεβαιώσει και στο παρελθόν η διοίκηση της ΟΣΥ, η ίδια έχει εξοφληθεί από την εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος» είναι περίπου 750 λεωφορεία από τα 1.055 που καθημερινά βρίσκονται στους δρόμους εκτελώντας δρομολόγια να μην καθαρίζονται τα βράδια και να ξαναβγαίνουν βρώμικα από τα αμαξοστάσια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ακόμα και σκουπίδια μέσα τα οποία έχουν πεταχτεί από την προηγούμενα ημέρα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες από το Έθνος.

λεωφορεία 3

Αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών έχει γίνει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ από πολλούς οδηγούς εκ των οποίων αναγκάζονται μόνοι τους με σκούπες ή με λάστιχα να καθαρίζουν όσο μπορούν τα λεωφορεία καθώς ο μόνος καθαρισμός που γίνεται είναι από τα πρωινά συνεργεία που «ξηλώνουν» το κάθε όχημα κάθε 2-3 μήνες για τον μεγάλο καθαρισμό.

Η απεργία των καθαριστριών, όπως σημειώνει το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Αποστόλης Κασιμέρης, κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη: «Οι εργαζόμενες πρέπει να εξοφληθούν και η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορεί να επαναπαύεται στις ψευδείς βεβαιώσεις εξόφλησης που της παρέχει ο εργολάβος», τονίζει προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος και οι εργαζόμενες να πληρωθούν από την εταιρεία».

λεωφορεία 2

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, αναγνωρίζει το πρόβλημα της έλλειψης καθαρισμού στα λεωφορεία και επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στον εργολάβο: «Εχουμε στείλει έγγραφα στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να μας στείλουν τη δεύτερη ποινή, ώστε να κινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Δεν είναι εύκολο βάσει των συμβολαίων να κηρυχθεί έκπτωτη μια εταιρεία. Περιμένουμε απάντηση» υπογραμμίζει στο «Εθνος».

λεωφορεία1