του Γιάννη Φώσκολου
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Τήνο, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας.
Το πρόσφατο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως «Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες συμμετέχουν, ως μη όφειλαν, σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντες ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα» έχει ξεσηκώσει νέες αντιδράσεις στο νησί, όπου ορθόδοξοι και καθολικοί κατοικούν αρμονικά εδώ και χρόνια.
Σε συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, υιοθετώντας εισήγηση του προέδρου, Γιάννη Σιώτου, που έκανε λόγο για προσβολή του Συντάγματος και των ατομικών ελευθεριών.
«Επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης, τη στιγμή που η μακρόχρονη ειρηνική συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών Τηνίων αποτελεί πρότυπο και αντικατοπτρίζει καθαρά τον τηνιακό πολιτισμό», υπογραμμίζει ο κ. Σιώτος.
Στο ίδιο επίμαχο ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος διεμήνυε πως «οι ιεροί ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις», ενώ έκανε λόγο για «οργανωμένες πράξεις κατατρομοκρατήσεως και προπηλακισμών» σε βάρος του κ. Δωροθέου, ο οποίος «δέχθηκε σωματική βία, εξυβρίσεις και απειλές από το συγκεντρωμένο πλήθος, που είχε προσκληθεί εκεί από τον δήμαρχο Τήνου».
Από την πλευρά του το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζει πως ο δήμαρχος ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές και τις αποφάσεις του Σώματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία μετέχουν και οι τρεις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης πρώην δήμαρχοι, έπαρχοι κ.λπ. «εγγυόμενος στο ποσοστό που οι δυνάμεις του το επέτρεπαν την ομαλέστερη δυνατή διενέργεια των αρχαιρεσιών».
Χθες αναμενόταν να εκδώσει απόφαση ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδων, καλώντας τη νέα Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος να προσέλθει σε σώμα, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναβολής, ματαίωσης ή ακύρωσης των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή με τα γνωστά παρατράγουδα.
Από την πλευρά της η Παντηνιακή Συντονιστική Επιτροπή, που θεωρεί τις εκλογές άκυρες επειδή ψήφισαν μόνο 8 από τους 33 εκλέκτορες, σχεδιάζει προσφυγή στα δικαστήρια, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθούν φορείς της Τήνου με τον γ.γ. Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή. «Το νησί αναμένει τις εξελίξεις και παραμένει σε κατάσταση αγωνιστικής διάθεσης μέχρι επίτευξης του στόχου, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή του νόμου», έλεγε χθες ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός. «Δεν κοπτόμεθα για το παγκάρι και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό.
Μας απασχολούν άλλα, όπως η διαφάνεια και η διοίκηση του Ιδρύματος από αιρετούς λαϊκούς, ο σεβασμός στις αποφάσεις των κτητόρων και να μη συμμετέχει ο μητροπολίτης στην επιτροπή που επιλέγει τους διδάσκοντες της σχολής του Πύργου», σημείωνε η Μαρούλα Κουσουνάδη, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης.
Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον κ. Δωρόθεο, επισημαίνει πως το Ίδρυμα παραμένει αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία της Πολιτείας και δεν υπάγεται στον έλεγχο της Εκκλησίας, κάνει λόγο για «ψευδολογία και παραπληροφόρηση», ενώ συμπληρώνει πως η μόνη μεταβολή που «ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων είναι ότι ο σεβασμιώτατος απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός για την επιλογή του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα του ΠΙΙΕΤ».
ΤΟ 2013
Στα 5 εκ. ευρώ τα τακτικά έσοδα
Στα πέντε εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα τακτικά έσοδα του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου για το 2013 (εισπράξεις παγκαριών, ενοίκια ακινήτων, τόκοι, εκποίηση χρυσού, ευρωποίηση ξένων νομισμάτων και επιταγών κ.ά.), ενώ τα έξοδα έφτασαν στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012 τα τακτικά έσοδα ήταν 3,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 3,6 εκατομμύρια το 2011. Κατά τη χρήση 2012 το συνολικό ύψος των δαπανών ανήλθε σε 4,5 εκατομμύρια. Το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας δεν πριμοδοτεί μόνο την Τήνο. Το 1833 έδωσε για τον ελληνικό στρατό 20.000 δραχμές, όταν ο μισθός του δασκάλου ήταν κατά μέσο όρο 60 δρχ. Το 1839 για την ανέγερση του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε 5.000 δρχ, ενώ το 1866-1868 για τους πρόσφυγες Κρητικούς 12.200 δρχ.
Στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ιστορία του Ιερού Ιδρύματος των Ν. Σακελλίων και Στ. Φιλιππίδη, τα έτη 1866, 1869, 1870, 1879 δώρισε για τον εθνικό στόλο 9.000 δρχ. Το 1885 για τις εθνικές ανάγκες 20.000 δρχ. και σε διάφορες εποχές 40.000 δρχ. για σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς και πυροπαθείς σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη. Το 1922 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες έδωσε 30.000 δρχ. και δωρεάν οικόπεδα και το 1925 για την αεροπορική άμυνα 100.000 δρχ. Το 1940 προσέφερε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του πλην της Αγίας Εικόνας στην ελληνική κυβέρνηση για τις ανάγκες του πολέμου», σημειώνει ο πρώην δήμαρχος, Σάββας Απέργης.
Οπως ο ίδιος λέει, μέχρι σήμερα το Ίδρυμα προσφέρει σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας από όλη την Ελλάδα (το 2007 προσέφερε στους πυροπαθείς της Ηλείας). Στην Τήνο σχεδόν αντικαθιστά το κράτος, καθώς έχει χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομής (λιμάνι, ύδρευση, εξηλεκτρισμός, διάνοιξη δρόμων), ενώ δίνει χρήματα για το γηροκομείο, τη σχολή μαρμαρογλυτπτικής του Πύργου, σχολεία, υποτροφίες κ.ά. Το 10% των εισπράξεων πηγαίνει στον Δήμο Τήνου.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64108166