Αναταραχή έχει προκληθεί στην Χίο καθώς ένας από έξτους τούρκους παρατηρητές επιχείρησε να χρησιμοποιήσει διαβατήριο του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, πρόκειται για έναν από τους έξι συνολικά τούρκους αστυνομικούς που βρίσκονται στο νησί.
Αρχικά του επετράπη η είσοδος στο νησί για διανυκτέρευση, σήμερα το πρωί όμως, μεταφέρθηκε στο Τελωνείο της Χίου και αναμένεται να αποφασιστεί αν θα εμπλακεί στην καταγραφή και επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία ή αν θα σταλεί πίσω στη Σμύρνη. Την είδηση επιβεβαιώνει και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για κίνηση εκ του πονηρού από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να περάσουν έμμεσα την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η είσοδος στη χώρα μας με τέτοιο διαβατήριο απαγορεύεται ρητά. Συνεπώς δεν μπορεί να μη γνώριζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από μία Υπηρεσία που ασχολείται με ζητήματα ασύλου στην Τουρκία και γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ψευδοκράτος» αναφέρουν. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ.
Την ίδια ώρα συνεχίζουν να είναι αμείωτες οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ σε εφαρμογή βρίσκεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί κατέπλευσε στην Ελευσίνα το “Ελευθέριος Βενιζέλος” από την Λέσβο με 1.433 πρόσφυγες οι οποίοι θα επιβιβαστούν εντός της ημέρας σε 28-30 πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στην Πιερία.
Στο μεταξύ την Κυριακή, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Λέσβο. Την ίδια ώρα, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης του hot spot της Μόριας στη Λέσβο από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη εκεί. Σήμερα το πρωί έφθασαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 εντός της ημέρας. Στο hot spot της Μόριας παραμένουν περίπου 2.500 πρόσφυγες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι χθεσινές νέες αφίξεις.
Παράλληλα, στη Λέσβο έχουν φθάσει 18 τούρκοι αξιωματούχοι, που μαζί με Έλληνες και στελέχη της Frontex θα επιτηρούν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης και θα συναποφασίζουν ποιοι από τους πρόσφυγες θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ακόμη 6 τούρκοι αξιωματούχοι έφθασαν στη Χίο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, στη χώρα βρίσκονται τη Δευτέρα 50.411 πρόσφυγες. Από αυτούς, περισσότεροι από 5.000 φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε τουλάχιστον 14.000 υπολογίζονται εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις της περί αλληλεγγύης και ανοικτών ευρωπαϊκών συνόρων, αναλαμβάνει τον ρόλο της αναχαίτισης του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη. Το μήνυμα που στέλνει η Ε.Ε. στους πρόσφυγες είναι ότι στο εξής το ταξίδι τους θα σταματά στην Ελλάδα. Ήδη η Αυστρία κινείται στο να σφραγίσει και τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σε δηλώσεις της, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, προειδοποίησε ήδη ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να επιλέγουν όποια χώρα θέλουν καθώς είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα και επιπλέον ανέφερε ότι θα πρέπει να κλείσει και η εναλλακτική διαδρομή των ανατολικών Βαλκανίων.
Η χθεσινή 20η Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, δεν ήταν ενθαρρυντική, καθώς στα νησιά έφθασαν περίπου 870 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού και άλλοι τόσοι καταγράφηκαν μέχρι την Δευτέρα το πρωί. Με βάση την Συμφωνία αυτοί θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εάν εγκριθεί τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.
Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες, η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Σε αυτούς προστίθενται 1500 Έλληνες που θα συγκροτούν την γραφειοκρατία για την διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Από τους 2.500 Ευρωπαίους οι 400 θα είναι από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.
Για τους μετανάστες που δεν δικαιούνται καθεστώς ασύλου και όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους θα αρχίζει η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χαρακτηρίσει “ασφαλή χώρα”. Ένα από τα πολλά γκρίζα σημεία της Συμφωνίας είναι ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταται από την Συρία στην Ευρώπη. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα.
Μία από τις πρώτες ενέργειες του Πρωθυπουργού ήταν η συγκρότηση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό την προεδρία του και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και μία σειρά αναπληρωτές, αρμόδιοι για τις διάφορες πτυχές του προσφυγικού που συνολικά απαρτίζουν το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Κλιμάμαξες του ΟΣΕ στην Ειδομένη
Έξι κλινάμαξες επιστρατεύει ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία. «Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν αύριο στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Σχίζας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη».