Εξάντληση και αγανάκτηση

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες καθώς η Ειδομένη αποτελεί για την ώρα τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής τους προς την «ελευθερία». Χιλιάδες άνθρωποι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μικρά παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τελειώσει το μαρτύριό τους.

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ έχουν συγκροτήσει 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων.

Παρά την κινητοποίηση των Αφγανών, η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει ανοικτή και τα εμπορικά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

ειδομενη 2

“Ανοίξτε τα σύνορα”,  φωνάζουν οι πρόσφυγες, αγανακτισμένοι από την ταλαιπωρία αλλά και εξαιτίας της αβεβαιότητας για το πού θα καταλήξει η όλη κατάσταση με το κλείσιμο των συνόρων που συμπληρώνει το δεύτερο 24ωρο.

ειδομενη 3

Περίπου 6.000 άνθρωποι βρίσκονται πλέον στον καταυλισμό, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Μόλις 22 είναι οι πρόσφυγες στους οποίους επετράπη η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές. Μεταξύ των προσφύγων ήταν 15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ.

Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψουν στη Σερβία περίπου 300 Αφγανοί, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.

Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της «βαλκανικής οδού».

Εδώ και μία εβδομάδα η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κροατία ενημέρωσε τη Σερβία ότι θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως.

Η απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς, αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από την ΠΓΔΜ μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

ειδομενη 3

ειδομενη 4

Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Συνολικά, τους 20.000 αγγίζουν οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα:
στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
στον Ελαιώνα 1.200,
στο Σχιστό 1.200

Το αδιαχώρητο επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά καθώς υπολογίζεται ότι εκεί βρίσκονται πλέον πάνω από 2.000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με εθελοντικές οργανώσεις, στην πύλη Ε1 βρίσκονται περίπου 1.000 άτομα, στην Ε2 350, στην Ε6 100 και στον Ε7 250. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ότι βρίσκονται εκεί 5-6 ημέρες, στην αναμονή, ενώ τη σίτισή τους έχουν αναλάβει εθελοντικές οργανώσεις.

Επιπλέον, στις 16:50 αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά το πλοίο Διαγόρας με 400 επιβάτες και το Νήσος Μύκονος με 800 έχοντας αποπλεύσει από τη Μυτιλήνη και αφού πρώτα περάσει από Λήμνο και Καβάλα.

Φωτογραφίες: SOOC / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ, EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / Kostas Koukoumakas