Παρέλυσε η Ελλάδα από την απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Πορείες σε όλη την χώρα

Παρέλυσε η χώρα σήμερα από την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Από το πρωί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με τη συμμετοχή επαγγελματιών από όλους τους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αυτή την ώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Ποσοστά καθολικής συμμετοχής πλησίασε το κλείσιμο των καταστημάτων στην σημερινή απεργία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στo συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Φεβρουαρίου στην οδό Μητροπόλεως, έξω από το κτίριο της ΕΣΕΕ και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση διεκδίκησης των αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

Το κέντρο της Αθήνας αστυνομοκρατείται καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει με κλούβες τη Βασ. Σοφίας αποκλείοντας την πρόσβαση προς το μέγαρο Μαξίμου, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ηρώδου Αττικού, αλλά και έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο που έχει καταλύσει το κουαρτέτο.

Συγκεντρώσεις & πορείες σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, ταξί αλλά και αγρότες διαδήλωσαν από το κέντρο της πόλης προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ πορείες πραγματοποιούν το ΠΑΜΕ αλλά και αντιεξουσιαστές. Όταν η πορεία έφτασε στο κτίριο του υπουργείου, ένας ελεύθερος επαγγελματίες έφτασε στην καγκελόπορτα και επιχείρησε να τη σπάσει με το αυτοκίνητό του.

Το μεσημέρι έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ μελών του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιχείρησαν να πάρουν από τα χέρια διαδηλωτή το χειριστήριο ενός drone με αποτέλεσμα άλλοι συγκεντρωμένοι να τους ζητήσουν να βγάλουν τις κουκούλες για να δείξουν τα πρόσωπά τους.

Αντ’ αυτού οι κουκουλοφόροι χτύπησαν με ξύλα και λοστούς τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα δύο άτομα να τραυματιστούν και να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Επεισόδια έγιναν επίσης μεταξύ μεταλλωρύχων και πολιτών που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Στη Λάρισα πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και πορεύτηκαν σε δρόμους της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την πόλη είναι ελάχιστα τα καταστήματα που έχουν ανοίξει σήμερα, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Παρόμοια εικόνα και στη Λιβαδειά, όπου όλα τα καταστήματα έκλεισαν, ενώ οι αγρότες από το μπλόκο του Κάστρου μπήκαν στην πόλη με τα τρακτέρ τους για για να διαδηλώσουν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Στην Πάτρα πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή αγροτών με τα τρακτέρ τους, φοιτητών και εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και ελεύθεροι επαγγελματίες έδωσαν το χρώμα στην πορεία που έγινε στην Κοζάνη υπό βροχή και με όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπολειτουργούν, ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν για 24 ώρες, 66 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια, ενώ κλειστά είναι και πολλά εμπορικά καταστήματα. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, ενώ κλειστά θα μείνουν και τα φαρμακεία.