Απεργεί το ΝΑΤ μαζί με τους Υπαλλήλους Εμπορικής Ναυτιλίας για το ασφαλιστικό

Τις αντιδράσεις των εργαζομένων του ΝΑΤ προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Ταμείου αναφέρει ότι θα συμμετάσχει σε 48ωρη απεργία που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Ιανουαρίου, ενώ συγκαλεί γενική συνέλευση, στις 11 το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με αφορμή το νομοσχέδιo για το ασφαλιστικό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στο ΝΑΤ Βασίλης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο, το Nαυτικό Απομαχικό Ταμείο εντάσσεται πλέον στο ενιαίο ταμείο.

Προσέθεσε ότι στο ενιαίο ταμείο θα υπάρχει μια γενική διεύθυνση και μέσα εκεί ένα τμήμα παροχών συντάξεων ΝΑΤ και ένα τμήμα πόρων. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε επίσης ότι μπορεί σε κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό το ΝΑΤ και ο ΟΓΑ να εμφανίζονται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος στο ενιαίο ταμείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ειδικά το κομμάτι των πόρων, καθώς, όπως υπογραμμίζει, εκεί έχουμε να κάνουμε με ελευθεροπλοΐες και ναυτολόγια πλοίων και θα πρέπει να ελέγχονται αν υπάρχουν οφειλές η όχι.

«Αυτό που έχουμε διαβάσει έως τώρα έχει να κάνει με διοικητική ενοποίηση χωρίς να αναφέρεται στις λεπτομέρειες και στο πώς θα μπορούν να γίνονται οι έλεγχοι» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ στη σημερινή ανακοίνωσή τους, κάνουν επίσης λόγο για προσπάθεια να διαλυθεί το αρχαιότερο ασφαλιστικό Ταμείο, το οποίο, όπως επισημαίνουν, λόγω της άρρηκτης σύνδεσης με τη ναυτιλία για 150 χρόνια, δεν έχει καμιά σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο που λειτουργούν τα άλλα ταμεία.

Όπως αναφέρουν, οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλουν, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, την ύπαρξη ξεχωριστού Ταμείου για τους εν ενεργεία ναυτικούς και συνταξιούχους.

«Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, προφανώς από πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργεί το ΝΑΤ, το εντάσσει σε δύο τμήματα του ενιαίου φορέα, δηλαδή του ΙΚΑ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έτσι δεν θα λειτουργήσει, εκτός κι αν αυτό επιδιώκει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ σε ανοιχτή καταγγελία για το ασφαλιστικό, αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται την προσεχή Δευτέρα να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της εκτελεστικής της επιτροπής προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.