ΣτΕ: Νόμιμη η καταγραφή συνομιλίας για δωροδοκία σε δημόσιο υπάλληλο

Παραδεκτά λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήριο

Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμη και παραδεκτά λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήριο, η καταγραφή με τεχνικά μέσα συνομιλιών δημόσιων υπαλλήλων κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων όταν από την καταγραφή αποδεικνύεται παθητική δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία προκύπτει ότι: «Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και «ο δράστης που αποτυπώνει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου».

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες η απαγόρευση αυτή «αφορά εκδηλώσεις ή πράξεις της ιδιωτικής ζωής των τρίτων που είναι ικανές να επιφέρουν βλάβη στην προσωπικότητα και να μειώσουν την αξιοπρέπειά τους, αποσκοπείται δε με τον τρόπο αυτό η διασφάλιση της προστασίας των εννόμων αγαθών του ανθρώπου, που προστατεύονται από τις συνταγματικές αυτές διατάξεις».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=655846