Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Η συζήτηση στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε και τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός» υποστήριξε ότι ο κ. Σκουρλέτης όταν υπέγραφε την απόφαση με την οποία ανακαλούσε τη λειτουργία των μεταλλείων, δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά σε συμβολαιογράφο.
Ακόμη ανέφερε ότι «από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης» εξέδωσε την απόφαση που ανέστειλε τη λειτουργία των μεταλλείων. Υποστηρίχθηκε από την «Ελληνικός Χρυσός» ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στην Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών. Παράλληλα, οι συνήγοροι των 4 σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», ανέπτυξαν την τεχνική επεξεργασία του χρυσού και υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.
Το ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του -μέσω του νομικού παραστάτη του- ανέφερε ότι δεν υπέστη βλάβη η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δημοσίου, ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.
Τέλος, οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης, οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, ανέφεραν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι αόριστοι και αβάσιμοι.
Έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί μεταλλωρύχοι που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του μεταλλείου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έξω από το ΥΠΕΚΑ, στην οδό Μεσογείων. Στην Χαλκιδική πραγματοποιείται συλλαλητήριο υπέρ των μεταλλείων στο Παλαιοχώρι, ενώ ταυτόχρονα, συνεχίζεται και η κατάληψη από τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοτάξια στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος κατά των εξορύξεων χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να αποκατασταθεί το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες τους 400 ατομα.