Παιδιά στα «κλουβιά» της ντροπής στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Σκηρές εικόνες παιδιών με ειδικές ανάγκες έφερε στο φως ρεπορτάζ του βρετανικού δίκτυου BBC

Το βρετανικό δίκτυο BBC ασχολείται με τα «κλουβιά της ντροπής», τα ειδικά, αυτοσχέδια κρεβάτια που φιλοξενούν πάνω από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Οι εικόνες με τα μικρά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές που είναι περιορισμένα και εγκλωβισμένα μέσα σε ξύλινα κλουβιά, είναι γροθιά στο στομάχι.

«Η εννιάχρονη Τζένη κάθεται μέσα στο ξύλινο κλουβί της και κουνιέται μπρος-πίσω χαζεύοντας τις ξύλινες μπάρες. Είναι συνηθισμένη σε αυτού του τύπου την καθημερινότητα, καθώς μένει στο ίδιο αυτό κλουβί από τα δυο της χρόνια» αναφέρει το BBC, περιγράφοντας μια κατάσταση όπου τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας σε χώρους και κρεβάτια περιοριζόμενα από ξύλινες διαχωριστικές μπάρες.

«Στην Ελλάδα, τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι στιγματισμένα και πρέπει να παλεύουν με νύχια και με δόντια προκειμένου να λάβουν την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται» αναφέρει το δημοσίευμα, που ειδικά για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σημειώνει πως προσωπικό αναφέρει ότι οι συνθήκες πρέπει να βελτιωθούν, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή χρήματα.

Έξι μέλη προσωπικού φροντίζουν περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες, υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός ανά όροφο, με ευθύνη για πάνω από 20 παιδιά, ενώ δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα ήμασταν μάρτυρες μιας τέτοιας κατάστασης σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το προσωπικό συμπεριφερόταν σαν να ήταν κάτι συνηθισμένο» λέει η εθελόντρια ψυχολόγος Καταρίνα Νέβες από την Πορτογαλία, προσθέτοντας πως την πρώτη μέρα που αντίκρισε αυτό το θέαμα είχε σοκαριστεί.

Μάλιστα, η ίδια η Νέβες καθώς και υπόλοιποι εθελοντές είχαν στείλει από το 2010 μια επιστολή σε έλληνες πολιτικούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταθέτοντας τους την εμπειρία τους από το κέντρο περίθαλψης.

Το μόνο που εισέπραξαν, σημειώνει το BBC, ήταν ευχαριστήρια σημειώματα κι υποσχέσεις για άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Τότε, η έκθεση των εθελοντών υπέπεσε στην αντίληψη του έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος συνέταξε μία καταδικαστική έκθεση όπου γινόταν αναφορά και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=650900