Σήμερα ξεκινά στην Κυψέλη το Φεστιβάλ Νέων, Τέχνης και Εθελοντισμού. Το PolitisOnLine μπήκε στο χώρο που προετοιμάζεται το Φεστιβάλ, το 15ο Γυμνάσιο Αθηνών, και μίλησε με τους ανθρώπους που σχεδιάζουν την τριήμερη αυτή γιορτή που στόχο έχει να φέρει κοντά νέους από κάθε πλευρά της Αθήνας, με σημεία αναφοράς την επικοινωνία, την καλλιτεχνική δημιουργία, την διάδοση του εθελοντισμού, σε μια εποχή που οι νέοι βάλλονται από παντού.
Η κ. Ειρήνη Ανδριώτη από την ΜΚΟ “Άρσις” μας εξηγεί πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για το Φεστιβάλ: “Όλα ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου 2014 όταν υπογράψαμε τη σύμβαση με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τη χρηματοδότηση της λειτουργία ενός Κέντρου Υποστήριξης Νέων. Το Κέντρο υποδέχεται νέους 15-25 χρόνων (η ηλικία είναι το μοναδικό κριτήριο) οι οποίοι μπορούν να υποστηριχθούν από εμάς ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκευτικής ή άλλης προτίμησης προκειμένου να μην βιώνουν μια κοινωνική περιθωριοποίηση που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα: στόχος να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, να κοινωνικοποιηθούν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Για τους λόγους αυτού, υπάρχει κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, νομικός σύμβουλος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και εργαστήρια που βοηθούν στην ανάπτυξη του εαυτού, της ταυτότητας κλπ. Οι εταίροι για το έργο για το έργο είναι τέσσερις: η Άρσις (ΜΚΟ που δραστηριοποιείται για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων), η Έλιξ (εθελοντικά προγράμματα), η Citizens in Action (ΜΚΟ) και το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Έλιξ έχει αναλάβει την οργάνωση δύο youthcamps, ένα από τα οποία είναι και το Φεστιβάλ, η Citizens έχει αναλάβει να διαμορφώσει τη μεθοδολογία με την οποία μπορεί να στηθεί ένα τέτοιο κέντρο ώστε να γίνει πάγια δομή και το Κέντρο Στήριξης της Οικογένεια τροφοδοτεί με ενδιαφερόμενους το κέντρο”.
“Για το youthcamp έχουμε φέρει μια ομάδα εθελοντών από όλο τον κόσμο, φυσικά μαζί με έλληνες εθελοντές, οι οποίοι με την καθοδήγηση δύο ομαδαρχών υποστηρίζουν την λειτουργία του Φεστιβάλ” σημειώνει η κ. Judith Wunderlich-Antoniou από την “Έλιξ”. Οι εθελοντές είναι η ψυχή του Φεστιβάλ. “Έχουν παράξει το υλικό της διακόσμησης, θα βοηθήσουν και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, τόσο στις παραστάσεις και τα weorkshop, όσο και στο να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Οι εθελοντές έρχονται από όλο τον κόσμο κ διαμένουν στο σχολείο για όλο το διάστημα του Φεστιβάλ, με την άδεια του Δήμου. Κάποιοι έχουν καλλιτεχνικό backround. Το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα της “Έλιξ” είναι ένα από τα 10 που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Πώς λειτουργούν και ποιοι είναι όμως οι εθελοντές της “Έλιξ”; “Είμαστε μέλος ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού δικτύου από το οποίο και αντλούμε εθελοντές που έρχονται στα προγράμματά μας όπως κ εμείς στέλνουμε στο εξωτερικό κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό εθελοντών”, θα μας πει ο ομαδάρχης, Τηλέμαχος Μπόνης. “Για το youthcamp έχουμε παιδιά που έρχονται από Κορέα Γαλλία, Ρωσία Ισπανία, Αυστρία Τσεχία κ φυσικά Έλληνες”. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα στο εξωτερικό. Οι εμπειρίες τόσο διαφορετικές που δεν μπορεί να ξεχωρίσει μία για να μην αδικήσει τις υπόλοιπες. “Συνεχώς αλλάζεις τον εαυτό σου, συμμετέχοντας στις αποστολές” θα αναφέρει. “Τα παιδιά που έχουν έρθει εδώ είναι 18-20 ετών και είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουν μακριά από τη χώρα τους, κάποιοι και από την πόλη τους”. Η διάθεση ωστόσο για συνεργασία μεταξύ τους είναι εντυπωσιακή. “Ένα παιδί από τη Γαλλία δεν ξέρει αγγλικά, σε ένα μάθημα λοιπόν ένα άλλο παιδί του μετέφραζε. Δείχνει πώς έχει δέσει η ομάδα. Στ’οχος μας είναι κ οι ίδιοι οι εθελοντές. Κατά τις πρώτες μέρες προετοιμασίας μιλήσαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στις κοινωνίες τους. Στην πορεία, όλο το έργο τους στη διακόσμηση του χώρου βασίζεται σε αυτό: τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εντύπωση στον ίδιο όσο και τα παιδιά έχει προκαλέσει η υποδοχή των κατοίκων της Κυψέλης σε όλο αυτό, που είναι ήδη θετικότατη. “Βλέπουμε πώς μας υποδέχονται, ανοικτά, την φιλοξενία που προσφέρουν στα παιδιά που έχουν έρθει από άλλες χώρες για να προσφέρουν κάτι καλό. Τα παιδιά έχουν εντυπωσιαστεί από το όλο φιλόξενο κλίμα”.
Ο Νίκος Τσαούσης, καλλιτέχνης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει την επιμέλεια του καλλιτεχνικού τμήματος του Φεστιβάλ. “Αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 6 μ.μ. ξεκινάμε – μέχρι κ το Σάββατο – το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Κυριακή θα είναι το φινάλε του Φεστιβάλ που θα εκτεθούν τα έργα που θα έχουν δημιουργηθεί στα workshop ενώ θα έρθει να συνεισφέρει και ο ‘Άλλος Άνθρωπος”, η ΜΚΟ που άστεγοι μαγειρεύουν για άστεγους”. Μας δίνει μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. “Στο φεστιβάλ θα έχουμε πάρα πολλά δρώμενα, από καραγκιόζη μέχρι όπερα. Κάποια από καλλιτέχνες που προσφέρονται εθελοντικά ενώ σε ορισμένα workshop θα συμμετέχουν εθελοντές είτε κατασκευάζοντας πράγματα είτε με καλλιτεχνική ιδιότητα. Ο Γιάννης ο Λιάγκος θα παρουσιάσει δύο βραδιές παράσταση καραγκιόζη, θα δείξει πώς στήνεται μια κούκλα, μετά θα επιλέξει βοηθό κ μαζί θα παίξουν την παράσταση. Έχουμε ένα νεανικό γκρουπ από τον Άγιο Θωμά το οποίο θα παίξε ποπ ελληνικές κ ξένες επιτυχίες, έχουμε θεατρικό, το φινάλε του Φεστιβάλ το Σάββατο θα έχουμε το στούντιο όπερας όπου οι νέοι που ασχολούνται με την όπερα θα δείξουν στο κοινό”. Κάθε μέρα 6-10 το απόγευμα.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου, 6-10 μ.μ.. Δείτε το πρόγραμμα στο: http://www.elix.org.gr/index.php/el/press-announcements/dt-announcements-gr/1017-festival-programme-neon-chora-athens-2015
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι του PolitisOnline αλλά και των διοργανωτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.