Αρχαιοκάπηλοι θα πωλούσαν δεκάδες αρχαία που βρήκαν από λαθρανασκαφές

Δεκάδες αρχαία αντικείμενα που βρήκαν κάνοντας λαθρανασκαφές σε σημεία τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, σκόπευαν να βγάλουν στο σφυρί δύο Έλληνες αρχαιοκάπηλοι από την Φωκίδα. Όμως, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων που αξιοποίησαν πληροφορίες του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη.

Κατά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, βρέθηκαν συνολικά 78 χάλκινα νομίσματα και ένα ασημένιο των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων, δυο χάλκινα δαχτυλίδια, ένας σφόνδυλος κίονα, πηνία ύφανσης, υφαντικά βάρη, θραύσματα λύχνων, πήλινα σφονδύλια, ένα χείλος πήλινου αγγείου, μια λίθινη σφήνα, ένα χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, μια σιδερένια αιχμή βέλου, μια λίθινη αξίνα, ένας πυρήνας οψιανού, μια σφραγίδα, τρία όστρεα, ένας σάκος οστράκων, ένας σάκος θραυσμάτων μελαμβαβών κεραμίδων και ένα δωρικό κιονόκρανο από πωρόλιθο.

Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων όπου εξετάζονται για να αξιολογηθούν και να προσδιοριστεί η προέλευσή τους. Στην κατοχή των δυο συλληφθέντων κατασχέθηκαν, ακόμη, ένας ανιχνευτής μετάλλων με τον οποίο ανακάλυπταν τις αρχαιότητες, ένα περίστροφο που εστάλη για βαλλιστική εξέταση, η κυνηγετική καραμπίνα χωρίς άδεια κατοχής, πλήθος φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, αστυνομική ταυτότητα μιας Ελληνίδας που ερευνάται αν είναι κλεμμένη και μια πινακίδα κυκλοφορίας που είχε κλαπεί από Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Οι αρχαιοκάπηλοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβάσεις των νόμων περί προστασίας των αρχαιοτήτων και περί όπλων και κρατούνται για να απολογηθούν στον ανακριτή.